Mire jó az egészségpénztári tagság?

Az egészségpénztár sokak fejében csupán valamilyen úri huncutságnak tűnik, pedig ha közelebbről megismerkedünk vele, rájövünk, hogy a speciális megtakarítással bizony idejében fel tudunk készülni a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadásokra is.

Az év vége közeledtével általában mindenki úgy érzi, hogy túl sok személyi jövedelemadót fizet, ám a következő áprilisi-májusi adóbevallási hajrában már késő az adócsökkentési lehetőségek után kutatni. Pedig számos olyan megtakarítási lehetőség létezik, amellyel a fizetendő SZJA törvényesen zsugorítható.

A hosszú lejáratú megtakarítások gyűjtésével foglalkozó pénzügyi szolgáltatók általában december elején külön értesítésben tájékoztatják az ügyfeleket, pénztártagokat az adott évre vonatkozó éves befizetéseik aktuális egyenlegéről, egyúttal felhívják a figyelmet a konkrét pénzügyi termékhez kapcsolódó, törvényesen kihasználható adóoptimalizálási lehetőségekre.

Ezek közül egy az egészségpénztári tagság, mely az egészség védelmét célzó, de a társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott, kiegészítő szolgáltatásokat nyújt. Speciális, adókedvezménnyel is támogatott megtakarítási forma, amely lehetővé teszi, hogy idejében fel tudjunk készülni a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások bizonyos mértékű fedezésére, illetve az egészség megőrzése érdekében igénybe vett szolgáltatásokat is finanszírozhatjuk általa. Erről szedtük össze a további, fontos tudnivalókat pontról pontra.

Befektetés az egészségünkért: megéri, mert...

1. ...széles körű: Az egészségpénztári megtakarítások szinte azonnal, bizonyos adózási kedvezményekkel felhasználhatóak, miközben az igénybe vehető szolgáltatások köre viszonylag széles. Sőt befizetéseink/egyéni számlánk terhére folyamatosan (akár a belépést követően azonnal) igénybe vehetjük a szolgáltatásokat. Hogy miket? Vásárolhatunk a terhére gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket (pl. szemüveg), finanszírozhatunk segítségével gyógy- és rekreációs üdüléseket, sportoláshoz kapcsolódó kiadásokat, sporteszköz-vásárlást, az életmódváltozást elősegítő szolgáltatásokat és a fogyatékkal élők életvitelét elősegítő szolgáltatásokat stb.

2. ...nem csak a miénk! Egészségügyi kiadásainkat kiterjeszthetjük a családunkra, hiszen ha a szüleinknek vagy a gyerekeknek bármire szüksége lenne egészségük érdekében, akkor tízezreket lehet spórolni vele évente. Minden felmerülő igény előtt keressünk olyan üzletet, ahol a megvásárolni kívánt terméket, árut, gyógykészítményt, szolgáltatást egészségpénztárra is elszámolhatjuk.

3. ...nem kerül sokba havonta: A pénztárba való belépés önkéntes, havonta rendszeresen tagdíjat kell fizetni, amelynek minimális mértékét az adott pénztár határozza meg (pénztáranként eltérő, általában minimum havi 1-2 ezer forint).

4. ...kényelmes: Az egyes egészségpénztárak külön pénztári kártyát bocsáthatnak ki, ezen keresztül kényelmes és egyszerű az igénybe vett szolgáltatások elszámolása.

5. ...visszaigényelhetünk a befizetésből: A hatályos adózási szabályok szerint az egyéni befizetések 20 százalékát, de maximum évi 100.000 Ft-ot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból, ami annyit jelent: akár félmillió forint egészségügyi kiadást fedezhetünk kedvezményesen.

6. ...akár cafeteriában is kaphatjuk: A munkáltatók részben vagy egészben átvállalhatják a tagdíj fizetését, és további hozzájárulásokat is tehetnek.

7. ...ha nem költjük el, akkor is "fial": Az el nem költött befizetéseket a pénztár biztonságos eszközökbe fekteti, ami hozamot eredményez.

Szempontok a pénztárválasztáshoz

Gondoljuk át, hogy elsődlegesen mire szeretnénk majd felhasználni a pénztárban összegyűjtött pénzt, és hogy egy évben mennyit költünk egészségünkre, illetve hogy hol hagyjuk a legtöbb pénzt: gyógyszertárban, konditeremben, sportáruházakban stb. Ezek alapján nézzük át, hogy az egyes pénztárak milyen szolgáltatókkal állnak kapcsolatban, ami esetünkben szóba jöhet.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció