Mérgek a lakásban, amik kiiktathatók

A konyhában, a fürdőszobában rengeteg tisztítószert használunk, amely tele van káros anyagokkal. Sajnos nincs ez másképp a szépségápolási kellékeink között sem. Melyek a legveszélyesebb anyagok és hogyan használhatunk kevesebbet belőlük?

A napi használati szereink címkéjén számos olyan anyag van feltüntetve, melyeket nem ismerünk. Megtanulni nagyon nehéz lenne ezeket, ezért érdemes inkább azokra az anyagokra koncentrálni, amiket már ismerünk. Ahelyett, hogy kidobáljuk a már meglévő termékeket, érdemes egy másik módszert választani: ha kifogytunk belőlük, vásároljunk olyanokat a helyükre, melyekben több a természetes összetevő. Ezzel néhány hónap alatt csökkenthetjük az alábbi káros anyagokat a környezetünkben:

1. Ftalátok

A ftalátok számos szépségápolási termékben megtalálhatóak: a rúzsaink, körömlakkjaink, parfümjeink, testápolóink és sminkszereink is tartalmaznak ilyen anyagokat. Amellett, hogy károsítják az endokrin rendszerünket, hízáshoz, cukorbetegséghez is vezethetnek, sőt, egyes tanulmányok szerint a mellrák kialakulásának kockázatát is növelik. Helyettük válasszunk organikus vagy ftalátmentes termékeket. Azonban legyünk résen, ugyanis a címkén sosem így jelölik őket, illatanyagként vagy parfümként keressük ezeket.

2. Parabének

Ezeket a tartósítószereket arra használják, hogy a mindennapi tisztálkodási szereinktől, mint a dezodor, sampon és hajbalzsam, arcszesz, hidratáló és smink, távol tartsák a baktériumokat, gombákat és a penészt. Ez elsőre nem hangzik rosszul, azonban ezek az anyagok "leutánozzák" az ösztrogént a testünkben, amely női betegségekhez, mellrákhoz is vezethet. Helyettük válasszunk parabénmentes, vagy ökológiai termékeket.

A címkén ilyen néven is szerepelhetnek: ethylparaben, butil-parabén, metil, propil, isobutylparaben, izopropil-parabének.

3. Formaldehidet felszabadító tartósítószerek

A parabénekhez hasonlóan ezek az anyagok is a baktériumokat hivatottak távol tartani a minden nap használatos tisztálkodási szereinkből. Azonban, mikor ezek habzani kezdenek, formaldehidet szabadítanak fel, amely egy rákkeltő anyag. Érdemes organikus, vagy tartósítószermentes termékeket választani.

Más megnevezések a címkén: diazolidinyl karbamid, DMDM hidantoin, kvaternium-15, és hidroxi-metil.

Válasszunk természetes összetevőket tartalmazó szépségápolási szereket
Válasszunk természetes összetevőket tartalmazó szépségápolási szereket

4. Szulfátok

Samponokban, arctisztítókban, tusfürdőkben, találhatunk szulfátokat, melyek a habzásért felelősek. Azonban ezekben egy olyan durva súrolóanyag is van, mely egy 1,4-dioxán nevű rákkeltő anyagot tartalmaz. Ezért érdemes szulfátmentes, vagy természetes termékeket választani.

További megnevezések a címkén: nátrium-lauril-szulfát, ammónium-lauril-szulfát.

5. Toluol

A toluol a körömlakkok és a hajfestékek csillogásáért felelős, kőolaj alapú vegyi anyag, mely szédülést, hányingert, fáradtságot is okozhat. Kutatások szerint az endokrin rendszerre is rossz hatással van, emellett azimmunrendszertoxicitásához is kapcsolódik. Ezen kívül egy illékony szerves vegyületről van szó, így az is veszélynek van kitéve, aki csak belélegzi. Válasszunk toluolmentes vagy organikus terméket.

Más megnevezés a címkén: butilezett hidroxi-benzoesav, benzil.

Hogyan takarítsunk vegyszerek nélkül?

Hogyan takarítsunk vegyszerek nélkül? Szerencsére nemcsak úgy varázsolhatjuk ragyogóan tisztává az otthonunkat, hogy ehhez vegyszereket használunk. A természetes módszerek hatékonyak, az áruk is kedvezőbb, és a saját egészségünket és a környezetünket is kímélik. A részletekért kattintson!

6. Egyéb kőolaj-alapú vegyi anyagok

A dezodorok, aftershave-ek, hajzselék és samponok gyakran szennyezettek formaldehiddel vagy 1,4 dioxánnal. Vigyázni kell velük, mert sok ezek közül bőrirritáló hatású.

Más megnevezés a címkén: Propilén-glikol, polietilén-glikol (PEG).

7. Butil-hidroxi-anizol (BHA)

Ez az anyag gyakran megjelenik a szájfényben, szemceruzában, korrektorban, pirosítóban és szempillaspirálban is. Azért veszélyes, mert rombolja az endokrin rendszert, valamint rákkeltő hatású is.

Megnevezések, amelyektől érdemes még óvakodni: Antioxyne B, Antrancine 12, EEC No., E320, Embanox, Nipantiox 1-F, Protex, Sustane 1-F, Tenox BHA.

Forrás: rodalewellness.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)