Megbetegedhetsz, ha így takarítasz

A takarításhoz használt vegyszerek, de még a hangulatteremtő illatgyertyák és füstölők is jelentősen ronthatják a beltéri levegő minőségét. Mindez pedig számos betegséghez vezethet.

Időnk nagy részét beltéri környezetben – iskolában, irodában, otthon – töltjük. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy fokozottan odafigyeljünk arra, hogy milyen levegőt szívunk be ezeken a helyeken. Sokan azonban még azt sem feltétlenül tudják, hogy mi minden ronthatja a beltéri levegő minőségét.

takarítás, vegyszerek
Sokan még azt sem tudják, hogy mi minden ronthatja a beltéri levegő minőségét. Fotó: Getty Images

Nem jó, hogy ilyen sokféle vegyszert használunk

A sütés-főzés hatására megnövekszik a levegő páratartalma, ez pedig emeli a penészesedés kockázatát. De ugyanígy nem tesz jót a levegőminőségnek az sem, hogy illatgyertyákat és füstölőket gyújtunk, valamint rengetegféle vegyszert használunk egyszerre – mondta el a TV2 Mokka című műsorában dr. Pándics Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) módszertani igazgatója.

Ezeknek a termékeknek a vizsgálata nagyon nagy alapossággal történik. Viszont egyetlen vizsgálat sem abból indul ki, hogy egy adott beltéri környezetben 10-, 20-, 30-, vagy akár 40-féle különböző vegyszert használunk. Ezeknek az együttes hatását legfeljebb megbecsülni lehet” – fogalmazott a szakértő.

A kevesebb több

Az ünnepek előtti nagytakarítás során tehát jelentős mértékű vegyszerterhelésnek tesszük ki magunkat, ha nem figyelünk oda arra, hogy milyen és mennyi tisztítószert használunk. Általános érvényű szabály ugyanis, hogy minél kevesebb vegyszert használunk a lakókörnyezetünkben, annál többet tudunk tenni az egészségünkért.

A háztartás legpiszkosabb készüléke
A gyakori takarítás nemcsak otthonunk rendezettsége miatt fontos, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is elengedhetetlen. Arról viszont sokan elfeledkeznek, hogy a takarítóeszközöket is rendszeresen tisztítani kellene. Ehhez adunk hasznos tippeket.

A beltéri levegőminőség visszaállításához nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan átszellőztessük a helyiségeket. A szakértő szerint ez a legjobb megoldás a levegő felfrissítésére – még a légtisztító készülékeknél is hatékonyabb.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra