Meg szabad inni az állott vizet?

Mi történik, ha néhány napos, esetleg 1-2 hétig elöl hagyott vizet iszunk meg? Vajon betegek leszünk tőle? És mi a helyzet a palackozott ásványvizekkel? Előfordulhat, hogy megromlanak?

Egy-egy elől hagyott pohár víz elfelejtődhet, és sokszor csak akkor iszunk meg, amikor éppen eszünkbe jut - talán néhány nap is eltelik attól a pillanatból, hogy kieresztettük a csapból vagy kiöntöttük az üvegből. Természetesen az íze már nem olyan friss - ez a változás annak köszönhető, hogy a levegőben lévő széndioxid reakcióba lép a vízzel, és enyhén megváltoztatja annak lúgosságát.

viz_vilagnapja_n
Valóban veszélyes az állot víz?

A víz "ízén" persze nem lehet érezni, hogy rossz, romlott lenne, de tulajdonképpen mekkora az esély arra, hogy ezzel veszélyeztetjük az egészségünket? Ez attól függ, hogy korábban beleittunk-e a vízbe.

Jobb a csapvíz? Brit kutatók szerint a palackozott vizet nem vetik alá olyan szigorú vizsgálatoknak, mint a csapvizet, ezért nagyobb valószínűséggel lehet szennyezett, és okozhat fertőzéseket. Mit igyunk? Az ajkunkról és a szánkról ugyanis mikroorganizmusok kerülhetnek a vízbe, melyek a fény és a lakás vagy az iroda kellemes, kiegyensúlyozott hőmérsékletének hatására szaporodásnak indulhatnak. Ezeket pedig könnyen vissza is juttathatjuk a szervezetünkbe.

Mindig mossuk el a poharat

Még rosszabbul járunk, ha anélkül használjuk újra és újra a poharunkat, hogy elmosogatnánk azt , esetleg mással is megosztjuk ezt a poharat. Így ugyanis könnyen "utaztathatjuk" a baktériumokat. Azonban a piszkos poharaktól kevésbé kell tartani - kivétel ez alól az az eset, amikor a pohár peremét szennyezett kézzel fogják meg: a kézmosás az egyik leghatékonyabb módj a a fertőző betegségek elleni küzdelemnek, és annak elmulasztása nagyon könnyen oda vezethet, hogy a kezünkön lévő mikrobák a megérintett felületre tapadnak. Ha ez a pohár pereme, iváskor a kórokozók nagyon könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe, és akár betegségeket is okozhatnak.

Veszélyes a műanyagpalack?

Ha nem a néhány napig elöl hagyott pohárból szeretnénk inni, hanem a kocsinkban felejtett műanyag palackból, azzal mindenképpen ártunk az egészségünknek. A műanyag palackok legtöbbjében ugyanis található egy olyan vegyület, a biszfenol-A (BPA), mely átszivároghat a vízbe, ha a palackot hőnek vagy a napfény hatásainak tesszük ki.

A BPA-ról bebizonyosodott, hogy felboríthatja a hormonrendszer működését és olyan betegségek kialakulásában is szerepet játszhat, melyek a szív- és érrendszert érintik.A műanyag üvegeket ezért sem tanácsos elmosni és újra felhasználni. Ahosszabb ideig tartó tárolás szempontjából a víznek , mint bármi másnak, igenis van szavatossága. A csapvizet (tiszta edényben) nagyjából hat hónapig lehet tárolni anélkül, hogy elkezdenének benne burjánzani a különböző kórokozók és algák. A palackozott víznél ez az idő körülbelül 12 hónap.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Mi szükséges a Babaváró hitel igényléséhez?

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra