Meg szabad inni az állott vizet?

Mi történik, ha néhány napos, esetleg 1-2 hétig elöl hagyott vizet iszunk meg? Vajon betegek leszünk tőle? És mi a helyzet a palackozott ásványvizekkel? Előfordulhat, hogy megromlanak?

Veszélyes lehet a víz?

Egy-egy elől hagyott pohár víz elfelejtődhet, és sokszor csak akkor iszunk meg, amikor éppen eszünkbe jut - talán néhány nap is eltelik attól a pillanatból, hogy kieresztettük a csapból vagy kiöntöttük az üvegből. Természetesen az íze már nem olyan friss - ez a változás annak köszönhető, hogy a levegőben lévő széndioxid reakcióba lép a vízzel, és enyhén megváltoztatja annak lúgosságát.

viz_vilagnapja_n
Valóban veszélyes az állot víz?

A víz "ízén" persze nem lehet érezni, hogy rossz, romlott lenne, de tulajdonképpen mekkora az esély arra, hogy ezzel veszélyeztetjük az egészségünket? Ez attól függ, hogy korábban beleittunk-e a vízbe.

Jobb a csapvíz? Brit kutatók szerint a palackozott vizet nem vetik alá olyan szigorú vizsgálatoknak, mint a csapvizet, ezért nagyobb valószínűséggel lehet szennyezett, és okozhat fertőzéseket. Mit igyunk? Az ajkunkról és a szánkról ugyanis mikroorganizmusok kerülhetnek a vízbe, melyek a fény és a lakás vagy az iroda kellemes, kiegyensúlyozott hőmérsékletének hatására szaporodásnak indulhatnak. Ezeket pedig könnyen vissza is juttathatjuk a szervezetünkbe.

Mindig mossuk el a poharat

Még rosszabbul járunk, ha anélkül használjuk újra és újra a poharunkat, hogy elmosogatnánk azt, esetleg mással is megosztjuk ezt a poharat. Így ugyanis könnyen "utaztathatjuk" a baktériumokat. Azonban a piszkos poharaktól kevésbé kell tartani - kivétel ez alól az az eset, amikor a pohár peremét szennyezett kézzel fogják meg: a kézmosás az egyik leghatékonyabb módja afertőző betegségekelleni küzdelemnek, és annak elmulasztása nagyon könnyen oda vezethet, hogy a kezünkön lévő mikrobák a megérintett felületre tapadnak. Ha ez a pohár pereme, iváskor a kórokozók nagyon könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe, és akár betegségeket is okozhatnak.

Veszélyes a műanyagpalack?

Ha nem a néhány napig elöl hagyott pohárból szeretnénk inni, hanem a kocsinkban felejtett műanyag palackból, azzal mindenképpen ártunk az egészségünknek. A műanyag palackok legtöbbjében ugyanis található egy olyan vegyület, a biszfenol-A (BPA), mely átszivároghat a vízbe, ha a palackot hőnek vagy a napfény hatásainak tesszük ki.

A BPA-ról bebizonyosodott, hogy felboríthatja a hormonrendszer működését és olyan betegségek kialakulásában is szerepet játszhat, melyek a szív- és érrendszert érintik.A műanyag üvegeket ezért sem tanácsos elmosni és újra felhasználni. Ahosszabb ideig tartó tárolás szempontjából a víznek, mint bármi másnak, igenis van szavatossága. A csapvizet (tiszta edényben) nagyjából hat hónapig lehet tárolni anélkül, hogy elkezdenének benne burjánzani a különböző kórokozók és algák. A palackozott víznél ez az idő körülbelül 12 hónap.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)