Testünk üzemanyaga, a víz

Természetesnek vesszük, hogy van. Hogy iható, tiszta és mindig elegendő van belőle. A víz világnapja kapcsán azonban jó az eszünkbe vésni, hogy a vízkészletek fogynak, és kötelességünk odafigyelni a pazarlásra.

A Földet nem véletlenül nevezik kék bolygónak. Felszínének kétharmadát víz borítja, ennek csaknem 97 százaléka sós, 2 százaléka hóvá-jéggé fagyott édesvíz, míg ivásra, locsolásra alig 1 százaléknyi használható. S bár a készletek viszonylag állandók, a vízfogyasztás egyre nő. A legnagyobb vízhasználatot (70 százalékot) az öntözés teszi ki. A háztartások átlagos fogyasztása 10 százalék alatti, az iparé pedig 20 százalék körüli.

Veszélyben a vízkészletek

Európa vízkészletei komoly veszélyben vannak, ennek oka részben a túlzott vízfelhasználás, részben a szennyezés - jelentette be a WWF egy közzétett beszámolóban. A jövőt tekintve nem túl rózsásak a kilátások, hiszen a népesedés, a klímaváltozás valószínűleg csak még kiegyenlítetlenebbé teszi a készletek eloszlását. Ráadásul gazdasági fejlődés következtében tovább nőnek az igények. Magyarország vizekben igen gazdag, a víz jelentős része viszont külföldről érkezik a folyókba, csak töredéke hullik le csapadék formájában az ország területén, ezért különösen fontos átgondolni a vízzel kapcsolatos kérdéseket.

Miért fontos?

Az emberi test kb. 75%-ban vizet tartalmaz, az agynak 85%-a víz. Testünkben minden sejt funkcionálása a víztől függ. Számos rendellenességet a nem elegendő mennyiségű víz fogyasztása okoz. Különböző testfunkcióink fenntartása céljából, szükségünk van rá, hogy minden egyes nap 2-3 liter vizet fogyasszunk. Szükségünk van napi vízszállításra, mivel azt csupán táplálékbevitellel nem tudjuk testünkben fenntartani. Víz nélkül három-hét nap alatt meghalhatunk.

Manapság az emberek 75%-a krónikusan dehidratált, vagyis vízhiányos. Az emberek 37%-ának a szomjúság mechanizmusa - amit gyakran összetévesztenek az éhséggel - igen gyenge.

Inni kell, mert...

  • még az enyhe dehidratáció is 3%-kal lassítja le egyesek anyagcseréjét;
  • egy egyetemi tanulmány szerint egy pohár víz lefekvés előtti elfogyasztása majdnem 100%-ban képes megszüntetni a diétázók éjszakai éhségérzetét;
  • a vízhiány a nappali fáradtság első számú okozója;
  • előzetes kutatások szerint, napi 8-10 pohár víz elfogyasztása, képes jelentősen, vagy akár 80%-ban is enyhíteni a hátfájást és az ízületi fájdalmakat az azokban szenvedőknél;
  • a testvíz mindössze akár 2%-ának csökkenése is képes zavaros, gyenge emlékezőképességet előidézni, képes zavart kelteni a matematikai képességben, valamint az is előfordulhat, hogy nehezebben tudunk fókuszálni a számítógép képernyőjére.

Napi öt pohár víz elfogyasztása csökkenti az alábbiak kockázatát

Tipp

Ha mégse szeretjük a csapvíz ízét, jó megoldás lehet a szűrőbetétes kancsó, amelynek használatával mindig minőségi és tiszta vizet ihatunk a szükséges ásványi anyagok megtartásával.

  • vastagbélrák - 45%-kal;
  • mellrák - 79%-kal;
  • húgyhólyagrák - 50%-kal.

Hogyan juthat tiszta vízhez?

A csapvíz lobbija nem túl hangos, talán ezért is a kétkedés. A Vízművek honlapján az olvasható, hogy a víz az egyik legellenőrzöttebb élelmiszer-ipari termék Magyarországon. A budapesti csapvíz minőségét a Fővárosi Vízművek laboratóriumaiban évente mintegy 12 500 vizsgálat ellenőrzi. A vízmintákat fizikai, kémiai, mikrobiológiai és bakteriológia radiológiai jellemzők alapján tanulmányozzák. Ezen kívül az ÁNTSZ is folyamatosan vizsgálja az ivóvíz minőségét.

Amennyiben tudni szeretnénk, hogy milyen minőségű az ivóvizünk, akkor a helyi vízszolgáltatóhoz forduljunk, aki köteles tájékoztatást adni. Az országban 14 vízmű található, a legtöbb szolgáltató honlapján megismerhetjük az aktuális, kötelezően elvégzett vízvizsgálatok részletes eredményeit. Amennyiben valamilyen problémát észlelünk az otthoni ivóvizünkkel kapcsolatban, tegyünk bejelentést a vízszolgáltatónknál! Érdemes kikérni lakóhelyünk (vezetékes) ivóvízének minőségére és egészségre gyakorolt hatására vonatkozó adatokat, főleg ha beteg, allergiás illetve kisbaba van a családban.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag