Meddig tartható még az élelmiszerárstop?

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Szerintük ugyanis nyilvánvaló, hogy az intézkedés nem érte el a célját.

Az ATV Híradójának nyilatkozó szakértő szerint a legnehezebb helyzetben a vidéken működő kis- és családi vállalkozások vannak. 

infláció, élelmiszerárstop
Nehezen jönnek ki a kisboltok. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Háború, aszály, energiaárak és árstop nehezíti a helyzetet

Ahogy Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a riportban rámutatott: az intézkedés alá eső termékeket 2021. október 15-ei árakon kell tartaniuk a boltoknak, ami mostanra különösen nehézzé vált, hiszen a háború, az aszály és az energiaárak emelkedése komoly plusz terheket ró a kereskedőkre. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ezért az árstop azonnali megszüntetését szorgalmazza.

"Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a veszteség. Úgy gondoljuk: miután nem ért célt az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki" – fogalmazott Neubauer Katalin.

4000 kisbolt húzta le a rolót

A riportban nyilatkozó közgazdász több ezerre teszi azon üzletek számát, amelyek 2022-ben az árstop áldozatává válhattak. "A tavalyi első félévben több, mint kétezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több, mint négyezer kisbolt is bezárhatott" – részletezte Hornyák József. A Portfolio makroelemzője hozzátette: idén sem várható kedvező változás, ugyanis 2023-ban a szakértők az eddiginél is magasabb inflációt jósolnak.  

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra