Európában nálunk a legmagasabb az infláció

A KSH adatai szerint novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. Van olyan fogyasztási cikk, amiért a többszörösét kell fizetni.

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,8 százalékkal nőttek – tette közzé a legfrissebb inflációs adatokat az Index.

Az elmúlt egy évet figyelembe véve, idén novemberre az élelmiszerek ára 43,8 míg a a háztartási energia 65,9 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért 14,4 százalékkal kellett többet fizetni, a szolgáltatások díja pedig 9 százalékkal emelkedett.

infláció, élelmiszerárak, drágaság, megélhetés, rezsi
Meredeken nő az infláció. Fotó: Getty Images

Az előző hónaphoz képest novemberben átlagosan 1,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, az élelmiszer 3.6 százalékkal, a háztartási energia ára 1,3 százalékkal nőtt.

A benzinárstop megszüntetése is ront a helyzeten

A kedvezményes üzemanyagárak megszüntetése önmagában mintegy 2-2,3 százalékponttal emeli az inflációt, a jövő év során azonban az üzemanyagárak fokozatos mérséklődésével lehet számolni. Ennek oka egyrészt a gyenge globális kereslet, másrészt a forint várakozás szerinti mérsékelt erősödése. A gázolajárak azonban magasak maradhatnak a szűkös európai kapacitások és az orosz gázolaj jövő év februártól való szankcionálása miatt.

A többszörösére ugró gázárak és áramárak számos ágazatban, és szinte minden ipari folyamatban megjelennek. Így a pékáruktól a vendéglátásig vagy az élelmiszertermeléshez szükséges műtrágyáig, de érinti a vegyipart, a fémfeldolgozást, az építőanyag gyártást is, jelentős mértékű drágulást okozva.

Az Index által megkérdezett szakértő szerint a továbbiakban is jelentős lehet az inflációs nyomás, a tetőzésre pedig jövőre számíthatunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: