Újabb áremelést hozhat az árstop kivezetése

A jelenlegi állás szerint április végéig élő árstopok már az agrártermelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők szerint is több kárt okoznak, mint amennyi előnyt nyújtanak. Ha azonban megszüntetik, az újabb 3-5 százalékos áremelkedéssel terheli a fogyasztókat.

A tavaly január 12-i bejelentést követően február 1-jétől lépett életbe Magyarországon az élelmiszerárstop, amelyet akkor az energiaárak növekedése miatti drágulással indokolt a kormány. Az intézkedés a kristálycukorra, a finomlisztre, a csirkemellfilére, a csirke far-hátra, a napraforgó-étolajra, a 2,8 százalékos tartós tejre vonatkozott. A szabályozás szerint ezeknek a termékeknek az árát vissza kellett vinni arra a szintre, ahol 2021. október 15-én álltolvasható a Világgazdaság összefoglalójában.

árstop, élelmiszerár, infláció, tojás, krumpli, gazdaság
A tojás is árstopos. De meddig? Fotó: Getty Images

Hatása: pánikvásárlás és import

Mivel az árstopot eredetileg május 1-jéig vezette be a kormány, ezért sokan készletfelhalmozásba kezdtek, majd a hiányt látva ez újabb pánikvásárlásokat szült. Novemberben tovább bővült az árstopos termékek köre a burgonyával és a tojással, ezekből importra szorul Magyarország, burgonyából ráadásul jelentős és egyre növekvő mértékben. A helyzetet súlyosbította, hogy tavaly az aszály miatt nemcsak itthon, hanem Európában is kevesebb krumpli termett, tojásból pedig a karácsonyi ünnepi időszakban megugrott a fogyasztás. A tojásnál már szintén előfordult, hogy hiányzott a polcokról, a kormány pedig december végén arról rendelkezett, hogy az ársapkás termékekből meg kell duplázni a készletet. 

A tavasz enyhülést okozhat

Néhány hónapon belül megállhat az élelmiszerek árának emelkedése. A főbb termékpályák esetében már kedvező jelek mutatkoznak: a tej-, a gabona- és a húspiacon is csökken az alapanyagok ára. A szakemberek szerint a drágulás március, április környékén állhat meg, ami jó alapul szolgálhat annak, hogy a kormány április végén kivezesse az élelmiszerekre vonatkozó árstopot.

Közös érdek az ársapka megszüntetése

Az árstop bevezetésének évfordulóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményt adott ki, amelyben az ársapkák kivezetését szorgalmazta. Érveik szerint a felborult európai uniós piaci környezetben ez segítené a hazai élelmiszergazdaság versenyképességének megőrzését, egyben a hatósági árak kivezetését a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdekének nevezte.

Mint arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a hatósági áras termékek bevezetése a vidéken működő kis- és családi vállalkozások fennmaradását nehezíti meg leginkább.

A fogyasztók azért megéreznék

Az árstopok kivezetése ugyanakkor bizonytalansági tényező is. Ezzel kapcsolatban Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője az Inforádió kérdésére arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatósági ár megszüntetésekor 3-5 százalékos egyszeri áremelkedés várható az élelmiszerárakban. Az elemző egyébként úgy látja: a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023-as év első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció tavaly év végén.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: