Már csak pár napig lehet kérni az iskolakezdés halasztását

Csütörtökig igényelhetik a 6 éves ovisok szülei azt, hogy a gyerekük egy évvel később kezdhesse el az iskolát.

Már csak január 18. csütörtökig igényelhetik az óvodás gyerekek szülei az iskolakezdés halasztását. Ahogy az RTL Híradója emlékeztet rá, 2020 óta tankötelesnek számít minden gyerek, aki az adott év augusztus 31-e előtt hat éves lesz. Ha nem sajátos nevelési igényű, és nincs tanulási, beilleszkedési, magatartási nehézsége, akkor csak a szülő kérheti a évhalasztást az Oktatási Hivatalnál. Szilágyi Kitty óvodapedagógus szerint ez sok szülő számára fejtörést okoz, hiszen ők nem szakemberek, más aspektusból ismerik a gyereket.

iskolaérettség
2020-ban vezették be a módosítást. Fotó: Getty Images

Tavaly a Belügyminisztérium adatai szerint 22743 ilyen kérelem érkezett, és ezeknek a 98%-át elfogadták.

Nahalka István oktatáskutató szerint több gyerek kerül iskolaéretlenül iskolába, mint korábban. "Ma nem adják be annyian a kérelmüket, mint ahányan korábban megbeszélték az óvodával, hogy maradjon még egy évet" - mondta a Híradónak. Szerinte az óvodának és a szülőknek kellene dönteniük.

A Híradónak a Belügyminisztérium azt írta, hogy "az adott gyermek számára a legjobb döntés történik", valamint hogy "lehetőség van az óvodapedagógusok írásos véleményét, az intézményben dolgozó fejlesztőpedagógusok szakvéleményét kérni".

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +10 °C

Többnyire napos idő várható kevés fátyolfelhővel, emellett északkeleten gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem várható. Napközben több helyen megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet délután 23 és 27, késő este 12, 19 fok között valószínű. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezekben a napokban nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra