Lejárt a moratórium, kezdenek bedőlni a hitelek

A nem teljesítő hitelek állománya nőni kezdett az utolsó negyedévben, rögtön azután, hogy véget ért az általános moratórium.

Rekordprofittal zárták a bankok a tavalyi évet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 820 milliárd forintos nyereséget értek el, ami több mint a kétszerese a 2020-as évinek.

Véget ért a moratórium, elkezdtek bedőlni a hitelek a magyar bankoknál - írta a Napi. A moratórium kivezetése szinte azonnal meglátszik a nem teljesítő hitelállomány (NPL) növekedésében. Olyannyira, hogy a teljes hitelállomány NPL-rátájának évek óta tartó csökkenési trendje 2021. IV. negyedévben megfordult. Értéke 3,0 százalékról 3,3 százalékosra nő, de még mindig alacsonyabb a 2020. év végi 3,5 százaléknál.

dsada
A nemteljesítő hitelek állománya 15 százalékkal nőtt három hónap alatt. Fotó: Getty Images

Sokan érintettek

Az NPL 14,7 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben, míg az összes hitelállomány 6,4 százalékkal bővült ez időszakban. Mind a háztartások, mind a nem pénzügyi vállalatok hitelállományának negyedéves NPL-ráta növekedését a nemteljesítő hitelállományok 15 százalék körüli növekedése eredményezte, ami érdemben magasabb volt, mint az összes hitelállományuk növekedése. A tárgynegyedév során a nem pénzügyi vállalatok NPL- rátája 3,7 százalékról 4,0 százalékra nő, a háztartásoké 5,5 százalékról 6,1 százalékosra.

A nemteljesítő állományok növekménye a "nincs késedelem vagy 90 napon belül késedelmes" kategóriában jelent meg, ahová azon ügyfelek magyarországi moratóriumi kitettségei is bekerülhetnek, amelyek 2021. november 1-jét követően a moratóriumban maradtak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)