Közel 5000 elsősnek kellett osztályt ismételnie

A KSH adatai szerint a 2022/2023-as tanévben az elsősök 5,2%-a volt évismétlő. A Népszava szerint ez összefügghet egy 2020-ban bevezetett változtatással, amely szerint már az Oktatási Hivatalnál kell kérelmezni az iskolakezdés elhalasztását.

Miután a KSH az idei részletes oktatási jelentésében nem ismertette az évfolyamismétlőkre vonatkozó adatokat, a Népszava megkereste a Hivatalt. Ekkor kiderült, hogy a 2022/2023-as tanévben 94 342 gyermek járt első osztályba, és 5,2%-uk évismétlő volt. Ez 4906 tanulót jelent. A 2021/2022-es tanévben még 4,6% volt az évismétlő elsősök aránya.

Az is kiderült, hogy az általános iskolában az évismétlők aránya idén is az első évfolyamon volt a legmagasabb, a többi évfolyamon 0,7 és 2,3 százalék között volt.

iskola oktatás
Már külön kell kérvényezni, hogy a gyerek később kezdje az iskolát. Fotó: Getty Images

A Népszava szerint ez az adat összefügghet azzal, hogy 2020 januárjától kötelező beiskoláztatni a hatéveseket. A szülők és az óvodapedagógusok már nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek érett-e az iskola megkezdésére, vagy jobb lenne, ha egy évig még óvodában maradna. A halasztásért az Oktatási Hivatalhoz kell fordulnia a szülőknek , amihez saját indoklást kell írnia és egyéb, a kérelem jogosságát alátámasztó dokumentumokat is magának kell beszereznie.

Szakértők szerint viszont ha egy gyerek éretlenül kerül az iskolába, akkor hosszabb távon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála beilleszkedési, tanulási és magatartási problémák. Ugyanakkor évről évre nő az Oktatási Hivatalhoz beadott kérelmek száma ez ügyben: 2021-ben például csak 16 ezer iskolahalasztási kérelmet kaptak, ez a szám a 2023/24-es tanévre vonatkozóan már 22 743 volt. Ezek döntő többségét (22 318-at) el is fogadták.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra