Kiderült, miből készülnek a pizsamák

Száz százalékban pamutként forgalmazott háztartási textíliákat, főként ágyneműket és alvóruhákat vizsgáltak meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumi szakemberei. Akadt olyan "pamut" termék is, amely teljes egészében poliészterből készült.

Milyen párnát válasszunk a nyugodt éjszakai pihenés érdekében? Részletek itt.

A pamut természetes anyag, de előállítása drága. Ezzel szemben a műszálaké lényegesen olcsóbb, csakhogy a gyártás és a képződő hulladék jobban szennyezi a környezetet. A pamut viselése, használata kellemesebb a bőrnek, nedvszívó- és szellőzőképessége nagyobb, míg a poliészter ágyneműbe, pizsamába könnyebben beleizzadhat az ember. Ezért keresik tehát sokan a vásárlók közül a tiszta pamutként kínált termékeket azok magasabb ára ellenére is.

A pamut ruházat kellemesebb, egészségesebb a bőr számára
A pamut ruházat kellemesebb, egészségesebb a bőr számára

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben általános elvárás, hogy aki teheti, maradjon otthon. "Pizsamában dolgozni home office-ból vagy tanulni a konyhaasztalnál, megtörölni a rendszeresen mosott kezünket is kényelmesebb, kellemesebb, ha jó minőségű termékeket használunk" - olvasható az ITM közleményében. Éppen ezért is különösen időszerűnek tartotta a minisztérium az említett termékkör célzott vizsgálatát.

Pamut pizsama poliészterből

Az ellenőrzéseken 40 textilterméket, így a többi között ágyneműhuzatot, lepedőt, törölközőt, hálóinget, férfi, női és gyermek pizsamát, egyrétegű bébi hálózsákot vizsgáltak. A korábbi tapasztalatok alapján a 100 százalékos pamut termékekkel kapcsolatos problémák a leggyakoribbak, ezért foglalkozott éppen ezekkel az árucikkekkel az ITM Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma.

A vizsgálat célja a címkén, csomagoláson feltüntetett nyersanyag-összetétel valódiságának felmérése volt. Így próbálták meg feltárni és kiszűrni az esetlegesen előforduló tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokat. A termékek nyersanyagának összetételét mikroszkópos szálfelismeréses vizsgálattal és vegyi módszerekkel állapította meg a labor. Az eredmények szerint a 40-ből összesen 12 termék nem teljesítette a követelményeket. Négy kifogásolt termék egyáltalán nem tartalmazott pamutot, másik nyolc pedig csak "mutatóba" - ezek döntő részben poliészterből készültek.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, a hatósági eljárások folyamatban vannak. A már lezárult ügyekben arra kötelezték az érintett forgalmazót, hogy helyes címkével lássa el a termékeket, amelyek a megfelelő információk feltüntetése után forgalomban maradhatnak.

A vizsgált termékek listája ide és ide kattintva böngészhető.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés