CSOK: büntetés miatt retteghetnek a párok

A kamatemelések miatt hatalmas büntetés vár azokra, akiknél nem születnek meg a CSOK felvételekor vállalt gyerekek.

A lakástámogatások szerepe egyre jelentősebb, a dráguló ingatlanok és a rohamosan emelkedő hitelkamatok miatt ugyanis számos család már csak ezen kedvezmények segítségével tudja megvenni új otthonát. Azonban a lehetőség kockázatot is jelent, ugyanis a feltételek megszegése esetén büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott állami támogatást. A 24.hu cikkéből kiderül, milyen súlyos összegeket kell visszafizetni azoknak, akik nem teljesítik a vállalt gyermekszámot. 

Óriásit emelkedett a jegybanki alapkamat, ami nagy gondot okozhat

A lakástámogatások köre igen széles Magyarországon, ezek közül az egyik első és legfontosabb a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). A kedvezmény 600 ezer és 10 millió forint között lehet, a pontos összeg függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is. A támogatás maximális 10 millió forintjára semmit sem kell törlesztenie a családnak abban az esetben, ha teljesülnek a jogszabályi előírások. Hogyha azonban valamelyik vállalt feltétel nem teljesül, súlyos összegeket kell majd visszafizetni az érintetteknek. 

A 10 millió forint összegű támogatás 3 gyermek után jár (vagy meglévő három, vagy részben vagy egészben vállalt), amennyiben új építésű lakás vásárlása vagy építkezés a cél. Ha pedig az ígért gyermekek nem születnek meg, akkor a támogatást büntetéssel növelten kell rendezni az állam felé. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg. Az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

CSOK, gyermekvállalás
A meg nem született gyermekek után súlyos összegeket kell kifizetni. Fotó: Getty Images

Tavaly nyár elején az alapkamat még csupán 0,6 százalékos volt, így az ötszöröse sem okozott jelentős gondot. Mára viszont a helyzet gyökeresen megváltozott, hiszen a jegybanki alapkamat mértéke már 11,75 százalék, ennek ötszöröse pedig 58,75 százalék.

A Bankmonitor adatai szerint a jelenlegi alapkamatot figyelembe véve a legkisebb, 600 ezer forint összegű támogatásra – tehát amennyiben egy vállalt gyermek után vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – 4 év után 882 ezer forintot kell visszafizetni. A helyzet ennél sokkal drasztikusabb, ha a maximális 10 millió forintos támogatást használta ki az igénylő. A három gyerek után, új lakás vásárlására, építésre igényelhető 10 millió forint összegű CSOK mellett ugyanis a büntetés mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami ez idő szerint 58,75 százalék.

Hogyha tehát az alapkamat változatlan szinten marad, akkor a büntetés hatalmas összegre hízhat abban az esetben, ha nem születnek meg a gyerekek a 10. év végére:

  • ha a három vállalt gyerekből egy sem születik meg, akkor összességében a 10. év végén 68 750 000 forintot kell visszafizetnie a családnak az állam felé.
  • Ha csak egy baba születik meg a háromból, akkor egy évtized múlva 64 625 000 forintot kellene visszafizetni.
  • Ha a három vállalt babából kettő megszületik, akkor 50 875 000 forintot kell visszafizetni. Ugyanez a helyzet igaz akkor is, ha két meglévő gyerek mellé vállalt a pár egy harmadikat, aki nem született meg tíz éven belül.

Persze a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a gyermekvállalási határidő alatt végig az aktuális 11,75 százalékos szinten marad az alapkamat. Ez nem valószínű, bár az igaz, hogy egyelőre még folytatódik a kamatemelési ciklus.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra