Júliustól ismét jelentősen drágulhatnak az élelmiszerek

A következő hónapban újra emelkedhetnek az élelmiszerárak, mégpedig ezúttal a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása nyomán. A gyártóknak és a kiskereskedőknek ugyanis akkora költségnövekedést jelent majd a csomagolóanyagok drágulása, hogy a plusz kiadások legalább egy részét kénytelenek lesznek a vásárlókra terhelni.

Átalakul júliustól a hulladékgazdálkodási rendszer, ez pedig jelentősen megemelheti az élelmiszerárakat – írta meg a 24.hu a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) közleményére hivatkozva. A cikk szerint egy Európai Uniós (EU) irányelv nyomán az összes tagállamban, tehát Magyarországon is bevezetik majd az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR), amelynek lényege, hogy orvosolni tudják a csomagolóanyagok környezetvédelmi problémáit, illetve növeljék az újrahasznosítás hatékonyságát.

Az már hazai sajátosság, hogy 2023. július 1-től nem az állam vagy piaci szereplők által alapított non-profit irányító szervezet, hanem a MOL által működtetett koncessziós társaság fogja kollektívan teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében” – olvasható a cikkben.
stresszes nő nézi a blokkot
Durva költségekkel sújtják a gyártókat, akik a plusz kiadásaik legalább egy részét szinte biztosan a vásárlókra terhelik majd. Fotó: Getty Images

Érvágás a gyártóknak – és a fogyasztóknak is

A problémát nem a fenti célokra való törekvés jelenti, hanem az, hogy az eddigi „környezetvédelmi termékdíj” összege a többszörösére növekszik majd július 1-jétől. A költségemelkedés átlagosan 3-5-szörös lesz, de bizonyos termékek esetében akár 10-szer annyit is kell majd fizetniük a gyártóknak a csomagolóanyagok után. A díjszabás folyamatába ráadásul még csak be sem vontál a gyártókat képviselő szakmai szervezeteket.

A gyártóknak egyébként nemcsak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek után kell kifizetniük majd a magasabb díjat, hanem „a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére magasabb költségek rakódnak” – ez pedig bizony a fogyasztói árakban is láthatóvá válik majd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra