Ilyen árakra készülj a karácsonyi bevásárláskor

A kiugró infláció a karácsonyi bevásárlást sem kíméli, a HVG ünnepi kosarából kiderül, mennyire.

Ha 2022 szava az infláció volt, az idei évre halmozottan igaz ez. A drágulás leginkább az élelmiszereknél volt szembetűnő – írja a HVG. A portál munkatársai körbejártak a boltokban, és – immár hetedik alkalommal – ugyanazt a 21 terméket vásárolták meg, egy karácsonyi vacsora hozzávalóit. Hat év óta most fordult elő először, hogy a kosaruk végösszege alacsonyabb lett, mint az előző évben.

vásárlás, bolt, élelmiszer, kassza, pénztár
Jóval drágább a végösszeg, mint két évvel ezelőtt ilyenkor. Fotó: Getty Images

Olcsóbb, mint tavaly, de jóval drágább, mint két éve

Ehhez hozzájárulhatott a kedvezőbb időjárás, az energiasokk elmúlta, illetve a fogyasztás visszaesése és az árstop kivezetése után rendeződő piaci viszonyok. Mindezek mellett a kiskereskedelmi láncok igyekeznek minden termék esetében legalább egy termékük árát alacsonyan tartani, a portál munkatársai pedig mindig a legolcsóbb árut keresték egy termékcsoporton belül. A kereskedelmi láncok is hasonló tapasztalatokról számoltak be: jelentősen megnőtt az olcsóbb sajátmárkás termékeik iránt a kereslet. Fontos tudni azonban, hogy a visszaesés csupán 2022-höz képest látható, ha 2021-gyel vetjük össze az árakat, még mindig 40 százalékos a drágulás.

Látszanak azonban más folyamatok is: például a friss hús drágulása szembetűnő, legyen szó bármilyen termékről. Itt jó eséllyel aligha tér már vissza az „olcsó hús” ideje, szép lassan felzárkózunk a nyugati boltokhoz. Az egy másik kérdés, hogy a tartós élelmiszerek (például a száraztészta, rizs) közül soknál miért vannak magasabban az árak, ezt vissza lehet vezetni például a magas áfára.

A megélhetés és az egészségügyi ellátás színvonala miatt aggódunk a legtöbbet. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.