Így tisztítsuk a házilag készült maszkokat

A maszkviselés a koronavírus terjedése elleni védekezés egyik alappillére, és a legtöbben textilből készült maszkokat használnak erre a célra. Az anyaguk miatt pedig nem mindegy, hogy hogyan és milyen gyakran tisztítjuk őket.

A textilmaszkok hordásánál érdemes betartani olyan alapszabályokat, mint hogy egy használat után dobjuk őket a szennyesbe, és figyeljünk arra is, hogy mindig a száraiknál fogva vegyük fel őket, és lehetőleg ne érjünk a maszk arcot takaró részéhez. A felvétel előtt és után is mossunk alaposan kezet, szappannal, meleg vízzel, legalább 20 másodpercen keresztül, így nagy eséllyel megszabadulhatunk a kezünkre került koronavírusoktól.

Egy perc alatt elkészül ez a maszk A kutatók utánajártak, milyen anyagból érdemes otthon szájmaszkot készíteni. A párnahuzattól a flanelpizsamán át a papír porzsákig mindent megvizsgáltak. Mutatjuk az eredményeiket, és egy videót, melyből megtanulhatja, hogyan készítsen olcsón és nagyon gyorsan házilag maszkot. Kattintson a részletekért.

A maszkokat moshatjuk kézzel és géppel is, a lényeg, hogy a lehető legmagasabb fokozaton tegyük. Ha kézzel mossuk őket, akkor ügyeljünk rá, hogy alaposan átdörzsöljük mosószappannal vagy mosószerrel. Ha van szárítóprogram a mosógépünkben, akkor a maszkokat a lehető legmagasabb fokozaton szárítsuk meg. Száradás után pedig vasaljuk át a maszkok mindkét oldalát, hogy biztosan elpusztuljanak az esetleg még rajtuk maradt kórokozók - érdemes a maszkválasztásnál már előre ügyelni arra, hogy csak olyat válasszunk, amelynek az anyaga vasalható.

Sokan használnak házilag készült textilmaszkot világszerte, mint például ez a német asszony.
Sokan használnak házilag készült textilmaszkot világszerte, mint például ez a német asszony. Fotó: Roland Weihrauch/Getty Images

Jobb, ha nem kísérletezünk

Az interneten terjednek különféle maszktisztítási praktikák, mint a mikrohullámú sütőbe tétel vagy a kifőzés, de a szakemberek szerint a hagyományos mosás-szárítás-vasalás módszer a legbiztosabb és a leginkább higiénikus is. Vannak olyan maszkok, amelyeket úgy készítenek el, hogy még egy külön szűrőréteget is beletehessünk. Ha ez a plusz szűrőréteg eldobható anyagú, akkor értelemszerűen egy használat után vegyük ki, és dobjuk a szemetesbe, ne próbálkozzunk a tisztításával. Ha mosható szűrőbetétünk van, akkor ugyanúgy mossuk, mint a maszkot, de legyünk tisztában vele, hogy a szűrő hatékonysága minden mosással együtt csökken, így ezt is érdemes rendszeresen cserélni, illetve emiatt nem érdemes a mosható szűrőt belevarrni a maszkunkba.

Textilmaszkokból mindenképpen érdemes többet beszerezni, hogy legyen váltásunk, mert jobb, ha nem használjuk őket többször egymás után. Főleg akkor nem, ha olyan helyen voltunk bennük, ahol sokan megfordulnak, például a boltban, vagy valamilyen tömegközlekedési eszközön. A szennyes maszkokat gyűjtsük külön zacskóban vagy a szennyeskosárban.

Forrás: Goodhousekeeping.com

Egy állat antiteste jelenthetné a megoldást a koronavírus elleni küzdelemben - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)