Fokvárosi börtöntől a világbajnokságig

Aki nyitott a világra, jó rejtvényfejtő lesz - állítja István György, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének (ROE) elnöke. Többek között azt is megtudtuk még tőle, hogy miért is tesz jót az agynak a fekete-fehér négyzetek közé szorított feladvány.

Olasz, skandináv, plusz egy vicc?

A legenda szerint egy fokvárosi fegyenc ajánlotta fel először a helyi lapnak "keresztszó-fejtörőjét", melyet börtöncellája falán rajzolt meg saját szórakoztatására a beszűrődő fény segítségével. A rejtvény óriási sikert aratott az olvasók körében, és a fegyenc állítólag sorra kapta a megrendeléseket. A legendával szemben azonban hitelesebb az első igazi keresztrejtvény publikálásának napja: az újdonságnak számító feladvány 1913. december 21-én jelent meg az amerikai The New York Sunday Worldben, és onnantól gyorsan meghódította a világot. Magyarországon Kristóf Károly 1925-ben készítette el az első, a Ma Este című hetilapban megjelent feladványt. Évek óta február 3-án ünnepeljük a rejtvényfejtők napját, hiszen 1957-ben éppen ezen a napon jelent meg a talán legismertebb magyar rejtvénylap, a Füles első száma. Az agyat átmozgató tevékenység azóta töretlen népszerűségnek örvend, becslések szerint itthon egymillióra tehető azoknak a száma, akik legalább heti egyszer ceruzát vagy tollat ragadnak, és megpróbálják megoldani a feladványokat a piacon levő kb. 200 kiadvány valamelyikében.

A rejtvényfejtők sokfélék, de tény, hogy ez a papírhoz kötött szórakozás inkább a 40 feletti korosztály szórakozása. Ahogy a rejtvényfejtő bajnokságokon is jelen van a szénbányásztól az orvosig mindenki, úgy elmondható, hogy szinte bárkiből válhat profi fejtő, aki kellően nyitott.

8 betű, szellemi megmérettetés: agytorna

A keresztrejtvény nagy előnye a kvízekkel szemben, hogy sokkal több embernek adhat sikerélményt a feladvány jellege miatt. "Ez egy olyan kérdezz-felelek játék, ahol a két játékos nincs egymással szemben. Felteszik a kérdést, és 100 ezer ember próbál rá válaszolni a karosszékben ülve, vagy a vonaton utazva. Nem kell azonnal válaszolni, és a többi meghatározás is segíthet kitalálni a választ" - magyarázza István György, aki saját bevallása szerint hatéves korától töltögeti rendszeresen a négyzeteket.

Rejtvények az agy karbantartására A feladványok silabizálása során sokféle lexikális tudást hasznosítunk, és ahogy felmerülhet a kérdések közt az arany vagy a bárium vegyjele, úgy megeshet, hogy tanulmányainkból Czuczor Gergely írói álnevére, esetleg egy dél-amerikai ország fővárosára kell emlékeznünk. "A keresztrejtvény azért jó agytorna, mert azokat az adatokat, információkat hozza elő, amelyekről azt sem tudtuk, hogy tudjuk. Azt szoktam mondani, hogy ezt az orvos nem írja fel receptre, pedig nem lenne butaság, hiszen napi 20 perc rejtvényfejtés elég a szellemi frissességhez" - véli az elnök.

Sajátos nyelvezet, folytonos tanulás

Természetesen időbe telik elsajátítani a keresztrejtvény nyelvezetét és szabályait, mely semmiképpen nem válik a kárunkra. Mint arról az egyesület elnöke is beszámolt, mindenféle korosztály jár az országban működő rejtvényfejtő klubokba, sőt Újbudán egy külön senior rejtvényklub is van a 60 éven felülieknek, ahol alkalomról alkalomra megbeszélik a problémás meghatározásokat, és együtt oldják meg a nehezebb feladatokat. A rejtvénybe kerülő kifejezések és meghatározások természetesen folyamatosan változnak, bekerül a szleng, a legújabb vívmányok, legifjabb sportolók, színészek neve is, így segíthet naprakészen, frissen tartani agyunkat, tudásunkat is. Mindeközben akaratlanul tanulunk, képezzük magunkat, hiszen ugyanabba a feladványba sokadszorra is belefutva egyre szűkül a teljesen ismeretlen meghatározások köre.

Rébuszokról az orvosi publikációkban

Legyen Ön is válogatott! 2011-ben Magyarországon rendezik a 20. Rejtvényfejtő- és az 6. Sudoku-világbajnokságot. "Mivel idén minden magyar 'nagyágyú' szervező lesz, most minden eddiginél nagyobb eséllyel indulhatnak a hazai rejtvényfejtők a megmérettetésen" - mondja a ROE elnöke, és mindenkit biztat, hogy próbálja ki magát. Információ: Számos kutatás bizonyította már, hogy a rejtvényfejtés nemcsak hobbiként állja meg a helyét, de még bizonyos betegségektől is távol tart, ha rendszeresen a vízszintes és függőleges sorok fürkészésével töltjük szabadidőnket. A New York-i Yeshiva University Albert Einstein orvosi karán például néhány éve kimutatták, hogy az aktív szellemi életet élő, így előszeretettel olvasó, rejtvényt fejtő, kártyázó idős embereknél mintegy 60 százalékkal kisebb annak a kockázata, hogy Alzheimer-kór, illetve más, időskori emlékezetromlás alakuljon ki náluk. A kutatás során azt is bizonyították, hogy a már kialakult betegség lefolyása is lassabb, ha az érintettek korábban intenzív agytornát igénylő szabadidős tevékenységeket folytattak.

A szintén amerikai Wake Forest University kutatói a keresztrejtvény és a koncentrációs képesség kapcsolatát igyekeztek jobban megismerni: mint az a kutatásból kiderült, már napi egy keresztrejtvény vagy valamilyen hasonló agytorna is rendkívül jó hatással lehet az idősebbek koncentrációs zavaraira.

Rejtvény az élet

"Ha belegondolunk, a rejtélyek, rejtvények az életünk részét képezik a kezdetektől. Rejtvény az is, hogy megoldjuk, hogyan jussunk el A-ból B-be, megszervezzünk némi logisztikával egy találkozót, de a munkánk során is sok rejtvénnyel szembesülünk" - magyarázza István György, majd egyből hoz egy személyes példát is.

- "Én civilben közlekedésmérnök vagyok. Egy vasúti menetrend is olyan, mint egy keresztrejtvény: vízszintesen, függőlegesen is stimmelnie kell" - mondja nevetve, érzékeltetve, hogy a keresztrejtvények világa alapjában senkitől sem idegen. Mint mondja, éppen ezért a rejtvényfejtéssel érdemes akkor is újra és újra próbálkozni, ha korábban nem leltük benne örömünket, mert túl nehéznek vagy éppen túl könnyű kihívásnak találtuk. Hogy miért? Mert ahogy a rejtvények, úgy tudásunk is változik, és az idő előrehaladtával a négyzetrácsok fölé is nagyobb türelemmel ülünk le.

Tipp: tudjon meg többet a témáról a oldalon!

István György (37) közlekedésmérnök, rejtvénykészítő A Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke a miskolci keresztrejtvényfejtő csapattal több mint tíz éve a mesterfokú csapatbajnokság győztese. Rejtvényfejtő-világbajnokságon a legjobb eredménye: egyéni ezüstérem (1995), csapat bronzérem (1995, 1997, 1998). Civilben vasúti menetrendek készítésével foglalkozik, a szakmai vezetése alatt indult el az Integrált Ütemes Menetrend a MÁV kelet-magyarországi vonalain.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció