Fojtogató hulladékgyűrű

Tiszta a lakás, csillog a hűtő, nincs felesleges lom a kamrában? Ez igen! De vajon Ön mennyivel növeli a településeket fojtogató hulladékgyűrűket? Nézzük, mit lehet családi szinten tenni a környezetszennyezés ellen a Nemzetközi Hulladékgyűjtő Világnapon.

Szívszorító látlelet

A fogyasztási szokások átalakulásával együtt az utóbbi évtizedekben folyamatosan nőtt a háztartásokban keletkezett szemét mennyisége. Mára a települések egyik legnagyobb gondja a lakossági hulladék kezelése lett. Sok az illegális lerakóhely, kevés az égetőmű. Az országot járva, egy-egy településhez közeledve gyakran láthatjuk, hogy széles szemétgyűrű veszi körül az amúgy bájos, virágos, gondosan ápolt falvat vagy városkát. Szél hordja a műanyag bevásárló szatyrokat, üvegek, flaskák hevernek az ázott rongyok, rozsdás géproncsok közt, az esővíz festékes vödröt, akkumulátort áztat.

Szívszorító látlelet az emberi felelőtlenségről, tudatlanságról. Pedig valószínűleg azok, akik ezt a szeméttömeget a lakóhelyük határába, a kiserdőbe, az árokpartra kihordták, amúgy aggályosan tiszta környezetet teremtenek maguk körül, az ő portájukat megnézheti akárki - de 50-100 méterre az utolsó kaputól már senkit nem érdekel, mi minden mérgezi a környezetet, a levegőt, a termőtalajt, a vizeket, vagyis az ott élők egészségét. Mert manapság egyértelmű: az egészség védelméhez a környezetvédelem is szervesen hozzátartozik.

Megoldás: az odafigyelés

Zöldnek lenni egyszerűbb, mint gondolnánk. Nap, mint nap nagyon kis dolgokkal, kevés változtatással is csökkenthetjük az üvegházhatást, vagy kisebb ökológiai lábnyomot hagyhatunk. Tíz földmentő teendő Az európai tapasztalatok szerint a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítható anyagok lehető legteljesebb visszaforgatása, az egyéb hulladék tömegének csökkentése, megfelelő kezelése - komposztálása, égetése, illetve az égetésig szigetelt depókban tárolása - lehet a megoldás. Magyarországon is - legalábbis a fővárosban - is egyre több a szelektív hulladékgyűjtő "sziget", ahova el lehet helyezni külön-külön a fehér, a színes üveget, a műanyag-, a fém- és a papírhulladékot. Aki nemcsak a lakására, a közvetlen környezetére, hanem egész élőhelyére, a gyermekeinek megőrzendő természeti környezetre igényes, annak végig kell gondolnia, mit tehet kicsiben azért, hogy összeadódva, a nagy dolgok is változzanak. Nézzen ki a lakóhelye közelében egy jól megközelíthető szelektív hulladékgyűjtő szigetet.

Otthon a szemetesvödör mellé egy-egy zacskót is helyezzen el a szelektálva gyűjthető anyagoknak, a műanyag flakonoknak, üvegeknek, fémdobozoknak, az újságpapírnak. Ezek nem termelődnek olyan gyorsan: elég hetente egyszer vagy még ritkábban felkeresni az öt jellegzetes, színes konténert.

Ha lehet, vigye el ide a gyereket is: a legjobb kora gyerekkorban megtanulni ezeket az alapvető környezetvédelmi fogásokat. Odafigyeléssel a család sok mindent tehet az egyéb, jobb híján a szemétledobóba, kukába kerülő háztartási hulladék mennyiségének csökkentése, ártalmatlanítása érdekében is.

Környezetvédelem a lakásban - ne vásároljunk szemetet!

Szemét dupla áron???

Miért fizessünk annyit a szemétért? Ráadásul nem is egyszer kérik meg az árát! Először akkor kerül pénzbe, amikor megvásároljuk a díszes, dupla csomagolású, szórólapokon, plakátokon, egyéb fórumokon agyonreklámozott termékeket (a reklám nem egy esetben maga is a szemetet szaporítja, de az áru árába is felszámítják). Másodszor pedig akkor kell fizetni utána, amikor a háztartások szemétdíjait növeli az újabb és újabb kuka, konténer beállítása.

Döbbenetes, de igaz: a háztartási hulladék legnagyobb része a csomagolóanyagokból származik. Ez viszont kicsit megfontoltabb, okos bevásárlással jelentősen csökkenthető.

Néhány tipp ehhez:

 • Soha ne vásároljunk szeszélyből, unalomból! Ha valaki szeret "csak úgy" nézelődni, de tart attól, hogy elcsábul, ne vigyen magával pénzt, bankkártyát.
 • Éhesen, üres gyomorral nem érdemes vásárolni! Az ember ilyenkor már csak ingerült türelmetlenségében is többet vásárol a szükségesnél.
 • Vásárlás előtt tanácsos átgondolni, mire van szükség. Hasznos segítőtárs a bevásárlólista, különösen akkor, ha egy pár napra előre megtervezzük a napi étrendet is, és végiggondoljuk, mi hiányzik a tervezett ételek hozzávalói közül.
 • Ha csak tehetjük, kimért termékeket vásároljunk. A pultnál lemért felvágott, sajtféle szinte biztosan frissebb, mint az előre tálcára csomagolt, és a csomagolópapír sokkal kisebb terjedelmű és ártalmatlanabb a habosított műanyag alapú, kombinált, zsugorfóliás és a többi, nehezen ártalmatlanítható csomagolóanyagoknál.
 • Ha családnak vásárolunk, inkább egy nagyobbat mint több kicsit vegyünk például poharas termékekből, tejfölből, vajkrémből, stb.
 • Ha mód van rá, a friss élelmiszereket érdemesebb piacon vásárolni: ott sokkal több terméket vehetünk meg kimérve, és egy fillért sem kell kiadnunk a csinos, de teljesen haszontalan, drága csomagolóanyagokra.
 • A tojásnak vigyünk tartót, a kimért tejnek, tejfölnek üveget, és saját szatyrot, kosarat az egyebeknek.
 • A többi háztartási kellék megvásárlásánál érdemes körülnézni az utántöltő csomagolású termékek között: felesleges a műanyag flakont is újra meg újra megvenni, ha mosogatószert, öblítőt, súrolószert, hasonlókat vásárolunk.
 • A literes öblítőnél gazdaságosabb a koncentrátum, amely egy négyliteres flakonban elkészíthető, és azzal is kevesebb műanyag kerül a szemétbe, mivel utána nem kell minden alkalommal kidobni. Ígéretesen gyarapszik a "fehér" csomagolású termékek száma is. Ezeknél a gyártó nem terheli az áruja árát a díszes csomagolással, de az egyszerű, célszerű felirat mögött a termék minősége változatlan.

A háztartás egy veszélyes vegyi üzem

Otthonainkban igen veszélyes anyagok is előfordulnak. Aki kicsit belegondol abba, milyen agresszív maró, lúgos anyagok kerülnek élővizeinkbe a lefolyócsöveken át, beleborzong. Mindenki sokat tehet ez ellen a saját környezetében is! Például:

 • Az agresszív tisztítószerek helyett ajánlatosabb univerzális tisztítószereket, káliszappant, ecetet, súrolóport, kefét használni.
 • A hagyományos festékek és lakkok helyett már találhatunk új, vízzel hígítható, környezetbarát termékeket. Kerüljük a hajtógázos spray-ket, helyettük inkább pumpás termékeket vásároljanak.
 • Aki félti a környezetét, ne használjon lefolyó és sütőtisztítókat, rovarirtó spray-t.
 • A háztartásból vagy az autóból kikerülő, kimerült akkumulátorokat, elemeket, egyéb veszélyes hulladékokat adja le a hulladékudvarokban vagy más kijelölt speciális gyűjtőhelyeken.
 • A kertes házban lakóknak sem csak a saját telkük tisztaságára kell vigyázniuk, hiszen minden, amit tesznek, érintheti a levegő, a talajvíz tisztaságát, a közös környezet épségét is.
  Néhány idevágó tipp:
  • A kertben műtrágya helyett természetes trágyát vagy komposztot érdemesebb használni a talaj javítására.
  • A közhiedelemmel ellentétben a ház körüli szemétégetés nem környezetbarát tevékenység, különösen, ha műanyagok is tűzbe kerülnek: az ezekből felszabaduló égéstermékek ugyanis súlyosan rákkeltők lehetnek.
  • Égetni - megfelelő óvatossággal - csak a lehullott gallyakat, komposztra alkalmatlan lombot (pl. diófalevelet) szabad, az egyéb szerves hulladék, a krumplihéjjal, effélékkel együtt kerüljön a komposztba.
  • Nagyon sok esetben a növényvédő vegyszerek, permetezőszerek is kiválthatók "bio", természetes alapú szerekkel (például dohány- vagy csalánlével), és más módszerekkel, például a rovarokat pusztító énekesmadarak céltudatos "házhoz szoktatásával", vagy a növények okos, megkomponált egymás mellé telepítésével.

Minden út az első lépésekkel kezdődik: ha sok környezetbarát gondolkodású család él egy településen, ott kellemesebb, egészségesebb lesz az élet, ha sok egészséges település lesz egy országban, akkor már globálisan is tettünk valamit az élhetőbb életért, emberibb környezetért... csak el kell kezdeni.

Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: