Ezért tilos cipővel járkálni a lakásban

Mi a közös egy több százezer forintba kerülő dizájner cipőben és a piacon vásárolt surranóban? Bármelyik is legyen a lábunkon, tudtunkon kívül is milliónyi kórokozót cipelhetünk be velük otthonunkba.

Mindez nem túlzás, kutatásokkal is alátámasztották már, többek között a University of Arizona egyik mikrobiológusa, Charles Gerba is vizsgálódott a témában. A kutató a vizsgálatban részt vevő önkéntes alanyoktól azt kérte, hogy viseljék ugyanazt a cipőt két héten keresztül, majd vigyék be neki elemzésre. Gerba az analízis során a cipők külső részén átlagosan 421 ezer egységnyi baktériumot talált. Ráadásul a cipők 96 százalékán a hírhedt E.coli baktériumot is megtalálta, amely a többi között a húgyúti fertőzések fő okozója.

Milliónyi kórokozót cipelhetünk be velük otthonunkba
Milliónyi kórokozót cipelhetünk be velük otthonunkba. Fotó: iStock

Egy másik vizsgálat során a kutatók 30 lakás különböző felületeit vizsgálták meg és megállapították, hogy a komoly hasmenéses megbetegedésekért felelős Clostridium difficile baktérium gyakrabban fordult elő a cipők talpán, mint a vécéülőkéken.

A legmocskosabb dolgok otthonunkban - részletek !

Komoly fertőzések forrásai lehetnek

A livescience.com korábbi cikkében dr. Jonathan Sexton mikrobiológus úgy nyilatkozott, hogy "bár ezek a kórokozók egy egészséges felnőtt számára nem jelentenek túl nagy veszélyt, egy kisgyerek számára, aki sokat mászik négykézláb a padlón, veszélyesek lehetnek". A cipőnkkel a padlóra hurcolt kórokozók nagy része ugyanis csak akkor fertőz, ha közvetlenül kapcsolatba kerülünk velük. Ez felnőttek esetében ritka, ám a padlón játszó kicsikkel már más a helyzet. Játék közben ruhájukra, kezükre, játékaikra is rákerülhetnek a kártékony mikroorganizmusok, ha nem vagyunk elég figyelmesek.

Forrás: womenshealthmag.com

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: