Ezért érhet százezreket a papír kétszázas

Nem mindegy, milyen állapotban őrizzük meg a régi fizetőeszközöket.

Tavaly közel egymillió forintért kelt el régi két darab papír kétszázas. A Fókusz szakértők segítségével járt utána, miért is érhetett ennyi pénzt a két bankó.

Kovács Péter, a Monetárium ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyűrődés-, hajtás- és szennyeződésmentes, ropogós darabok érik a legtöbbet. A hibátlan, gyűjtői bankókat valószínűleg a nyomdából után azonnal eltették, és védőfóliába kerültek, nem jártak kézről kézre.

200 forintos pénzjegy
A hibátlan darabok érik a legtöbb pénzt. Fotó: Getty Images

A 200 forintos bankjegyek azért érhettek százezreket, mert a nyomtatás utolsó darabjai között voltak. Ezeket 2007-ben nyomtatták, és 2009-ben vonták ki a forgalomból.

"Az utolsó gyártásban volt egy olyan sorozat, amiből kevesebb példányszám jelent meg. Az FD-sorozat az, amiből a hajtatlan, hibátlan példányok magasabb értéket képviselnek" - magyarázta Kovács Péter a kimagasló ár okát. 

"Én úgy gondolom, hogy ennek most a reális piaci értéke 200-300 ezer forint fölött van" - mondta Bernát József bankjegyspecialista a Fókusznak. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra