Ezeket az ételeket ne tegye hűtőbe!

A nagybevásárlásból hazaérve első dolgunk hűtőbe tenni a romlandó élelmiszereket. Azonban számos zöldség és gyümölcs tárolására nem a hűtőszekrény a legalkalmasabb hely. Dudás Ágnes dietetikus segítségével összegyűjtöttünk néhány árut, amit nem érdemes hűtőbe tenni.

Paradicsom

A paradicsom alapvető élelmiszer, a legtöbb háztartásban megtalálható, ám túl hideg helyen tárolva elveszíti zamatát. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve érdemes raktározni, csak a túlérett paradicsomot ajánlott hűtőbe tenni.

Zöldpaprika

A paprika jelentős C-vitamin-forrás , de ha rosszul tároljuk, veszíthet ebből a fontos tulajdonságából. Több hónapig friss marad, ha egyenként alufóliába csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk, mint például a kamra vagy jól szellőző pince. A konyhában is tartható ezzel a módszerrel, de akkor lerövidül az eltarthatósága.

Nemcsak ellenség, de barát is a penész Ismerje meg a penészt, és tudja meg, ki kell-e dobni a penészes ételt. Mert nem mindentől kell megszabadulni egy kis penész miatt.

Őrölt paprika

Az őrölt paprika a magyar konyha színe-javát adja, azonban színezőanyagai - a karotinoidok - fényérzékenyek, ezért könnyen oxidálódnak. Sötét edényben, hűvös, száraz helyen tárolva megőrzi piros színét.

Vöröshagyma

A legtöbb étel fontos alkotóeleme a vöröshagyma , sokszor rakjuk hűtőbe, pedig a hűvös, száraz, szellős helyet szereti. Ha kemény, egészséges hagymát választunk vásárláskor (ne legyen hajtás rajta), 3-4 hétig is eláll.

Ezeket az ételeket ne tegye hűtőbe!
Ezeket az ételeket ne tegye hűtőbe!

Burgonya

Az egyik legnépszerűbb köret a burgonya, amely a sötét, hűvös, száraz helyet szereti. A legtovább a pincében tárolható, mert ott általában állandó a hőmérséklet. Lakásban, kamrában 2 hétig őrzi meg minőségét, erkélyen faládában vagy zsákban is lehet tárolni, amíg nincsenek fagyok. Túlságosan nedves helyen hamar rothadásnak indul. A burgonya a gondos tárolás ellenére is kicsírázhat, a hajtásokat maradéktalanul el kell távolítani, mert mérgező szolanint tartalmaznak.

Petrezselyem

Népszerű ételízesítő, a vasárnapi húsleves fontos kelléke. Ha nincs otthon friss petrezselyemzöld, akár "gyárthatunk" is, ugyanis ha a petrezselyemgyökér felső végéből levágunk egy keveset, kistányérra tesszük és pici vizet öntünk alá, pár nap múlva kihajt és lesz friss petrezselymünk.

Déligyümölcsök

Főként a hidegebb évszakok kedvelt vitamin-forrásai a déligyümölcsök, de nem kell őket hűtőben tárolni, mert hamarabb megromlanak, és az aromájuk is jobban élvezhető, ha nem tesszük őket hideg helyre.

Sárgarépa

A jelentős antioxidáns -tartalmáról híres sárgarépa is sokszor a hűtőben landol, amint hazaértünk a piacról. Pedig a friss répát nejlonzacskóban is tárolhatjuk, így akár 2 hétig sem indul romlásnak. Ugyanez vonatkozik a céklára is.

Alma, körte, birs, naspolya

A népszerű őszi gyümölcsökből egyszerre csak annyi mennyiséget tároljunk hűtés nélkül (konyhában vagy kamrában), amit 1 hét alatt elfogyasztunk, illetve felhasználunk. A legjobb, ha szellős kosárban, ládában tartjuk őket, de nem szabad kibélelni a tárolóeszközt papírral, mert beszívja a gyümölcsök nedvességét és megfonnyadnak. Nagyobb mennyiség tárolására legjobb egy hűvös hely, garázs, pince lehet.

Főzőtök, sütőtök

Egyre több felhasználási módját ismerjük meg a sütő- és főzőtöknek, melyek sokáig elállnak szellős, hűvös helyen, például kamrában, pincében, garázsban. Sokan a főzőtököt egészben teszik a hűtőbe felhasználásig, azonban ez felesleges, ráadásul rengeteg helyet foglal.

Fokhagyma

A remek immunerősítő fokhagymát ne tároljuk hűtőben, mert megpuhul, megpenészedik, főleg, ha nejlonzacskóba is becsomagoljuk. Legjobb a sötét, szellős, száraz helyen történő tárolás.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: