Ez növeli hatalmasra a kórházak karbonlábnyomát

Vajon mekkora egy kórházi ágy karbonlábnyoma? Egy kanadai kutatás szerint olyan hatalmas, hogy tervet kellene kidolgozni a csökkentésére.

A Waterloo-i Egyetem kutatói elsőként végeztek olyan felmérést, amely feltárja a kanadai kórházak karbonlábnyomát és a konkrét szén-dioxid kibocsátási gócpontokatszámol be az új kutatásról a Science Daily.

karbonlábnyom, környezetvédelem, energia, Föld védelme, klíma
A karbonlábnyom csökkentésével sokat tehetünk a bolygóért. Fotó: Getty Images

Egy kórházi ágy 5 családi ház karbonlábnyomát teszi ki

Egy brit kolumbiai kórház 2019-es pénzügyi évét vizsgálva a kutatók az energia- és vízfelhasználást, valamint a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök beszerzését azonosították a kórház elsődleges gócpontjaként, amelyek az éves lábnyom több mint felét, összesen 3500-5000 tonna széndioxidot tettek kiEgy kórházi ágy karbonlábnyoma ezek alapján nagyjából öt kanadai háztartásénak felel meg. Az új módszer példátlanul átfogó és részletes adatokkal szolgál, amelyek segítségével az intézmények vezetői fel tudják mérni, hogy milyen fejlesztésekre kell majd összpontosítaniuk a környezetvédelmi kötelezettségvállalásaik teljesítése érdekében.

A rejtett környezeti lábnyomokat kellene láthatóbbá tenni, hogy elkezdhessük kezelni őket – mondta el Alex Cimprich. A Waterloo-i Egyetem Környezetvédelmi, Vállalkozási és Fejlesztési Tanszékének posztdoktori munkatársa kiemelte: az eredmények azt sugallják, hogy a kórházi fenntarthatósági kezdeményezéseknek messzebbre kell tekinteniük a kibocsátáscsökkentés érdekében. Amíg ugyanis például a kórházi hulladék a környezeti problémák látható problémája, addig más, rejtettebb területek sokkal nagyobb környezeti lábnyomot hagyhatnak maguk után.

A megrendelők tudatosabb döntéseinek támogatásaként a készházaknál idén bevezetik a karbonsemlegességi mutatót. Ez azt jelzi majd, hogy az adott épületnek mekkora a karbonlábnyoma. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra