Ha készházat veszel, tudni fogod a karbonlábnyomát

A megrendelők tudatosabb döntéseinek támogatásaként a készházaknál idén bevezetik a karbonsemlegességi mutatót. Ez azt jelzi majd, hogy az adott épületnek mekkora a karbonlábnyoma.

Már több országban használják a karbonsemlegességi mutatót, amelynek alkalmazását uniós szinten 2030-tól teszik majd kötelezővé. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata Magyarországon önkéntes alapon vállalta a mutató idő előtti bevezetését. Az intézkedés célja az emberek tájékoztatása arról, hogy az általuk megrendelt ház mennyire felel meg jövőbeni elvárásaiknak. A dokumentum arra is választ ad, hogy a megálmodott épület részt vesz-e a klímavédelemben, például mennyi szén-dioxidot bocsájt ki.  

karbonlábnyom, klímavédelem, készház, MAKÉSZ
Az új tulajdonosok ezentúl környezetvédelmi információkkal is el lesznek látva. Fotó: Getty Images

A kulcs a széndioxid

A karbonsemlegességi mutató kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett, hogy az épület az anyaga előállításánál mennyi szén-dioxidot kötött le, és működés közben majd mennyit bocsájt ki. Azt is belekalkulálják, ha az építőanyagot messzebbről kell a helyszínre szállítani. A szén-dioxidot főként a növények kötik le, közülük nagyon jó építőanyag a fa és a kender is.

Európában az építőiparban főként a lucfenyő terjedt el. Ebből Magyarországon a klímaváltozás miatt már csak elenyésző mennyiség van, így Nyugat-Európából szerzik be a készházak szerkezetéhez szükséges faanyagot, fűrészáru pedig Szlovákiából, Ukrajnából és Romániából érkezik. 

Sokkal kisebb a rezsi

Az úgynevezett szerelt technológiás, vázszerkezetes építkezéssel foglalkozó vállalkozások alkotják a Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás vállalatok Szövetségét (MAKÉSZ), amelynek jelenleg 22 tagja van. Ezek a cégek éves szinten 450-500 készházat építenek fel, főként családi házakat, de építettek már bölcsődét, iskolát és kisebb sportlétesítményeket is. Az ezzel a technológiával felépített családi házak rezsije a fele vagy harmada a hagyományosan épült házaknak, ami annak köszönhető, hogy a felhasznált anyagoknak jó a hőszigetelési képessége. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra