"Én nem, a rozoga szomszéd a néni!" – Mégis hány éves kortól számítunk idősnek?

A várható élettartam növekedésével folyamatosan tolódik, mikortól számít valaki idősnek. Ám ez a tendencia sem tarthat örökké.

Az időskor meglehetősen szubjektív fogalom, hiszen minél fiatalabb valaki, annál öregebbnek ítéli meg a nála korábban születetteket. Ráadásul, míg néhány évtizeddel ezelőtt az ötvenes éveik végén járó embereket nagyrészt idősnek tartották, ma már a hosszabb várható élettartam miatt a többség inkább középkorúként hivatkozik rájuk. De mégis mikortól számít valaki idősnek? – teszi fel a kérdést az IFLScience.

öregség, néni, időskor, aktív időskor
Van, aki sosem tartja magát öregnek és ez így helyes. Fotó: Getty Images

A nők szerint később kezdődik

Annak érdekében, hogy meghatározzák, mit tekintünk ma idős kornak, németországi, amerikai és luxemburgi tudósok több mint 14 ezer ember adatait vizsgálták meg. A résztvevők 1911 és 1974 között születtek, és több kérdésre is válaszoltak, amelyek részben az idős kor kritériumait boncolgatták.

A hosszú élet titka mindenkit foglalkoztat, dán tudósok most közelebb kerültek a megfejtéshez.

Amikor 65 évesektől kérdezték, mikortól számít valaki idősnek, az 1911-ben születettek azt mondták, hogy az öregség átlagosan 71 évesen kezdődik. Amikor a kérdést megismételték az 1956-ban születetteknek, miután ők is betöltötték a 65. életévüket, már három évvel későbbre, 74 éves korra tették ezt a küszöböt. Érdekesség, hogy a nők átlagosan két évvel későbbre saccolták az öregkor kezdetét, mint a férfiak. Más tényezőkről is kiderült, hogy befolyásolhatják a becsléseket. Például ha valaki rosszabb egészségi állapotban van vagy magányosabb, akkor általában úgy vélte: az öregség korábban kezdődik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra