GKI: már Románia is elhúzott mellettünk

Az uniós átlag 90 százalékát közelítették a magyarországi élelmiszerárak tavaly az Eurostat kimutatása szerint. Ráadásul egyedül csak a bolgárok életszínvonala rosszabb a magyarokénál az Unióban, már Románia is elhúzott mellettünk – derült ki az RTL Klub Híradójából.

Magyarországon az alapvető élelmiszerek árváltozása növelte legjobban az inflációt: már 12. hónapja, hogy nálunk drágul legjobban az élelem az Unióbanhangzott el az RTL Klub Híradójában.

A napokban írtunk arról, hogy a várakozásoknak megfelelően 17,6 százalékra csökkent a 12 havi infláció júliusban, ám az előző hónaphoz képest még mindig emelkedtek az árak, 0,3 százalékkal.

vásárlás, bevásárlókosár, élelmiszerár, élelmiszer, vásárló
Sokaknak nem mindegy, mi kerül a kosárba. Fotó: Getty Images

A mi fizetésünk kevesebbre elég

A gazdaságfejlesztési minisztérium két helyettes államtitkára tavaly decemberben elismerték, hogy felerészt belső tényezők okozták a kiugró drágulást Magyarországon, főleg a forintgyengülésre hivatkoztak. Mint írták: a bérek felzárkózásával párhuzamosan a fogyasztói árak is konvergálnak. A GKI szerint azonban a magyar fizetésekből kevesebbre telik, mint máshol. Úgy számolnak, már csak Bulgáriában rosszabb az életszínvonal az Unióban, mint nálunk.

Míg Románia messze volt mögöttünk 2010-ben, 2022-ben a kereseti színvonalban előzte a magyarokat, idén már eléggé látványosan. És ugyanez igaz a lengyelekre is, Magyarország itt a sereghajtó – mondja Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +4 °C

A pára, ködfoltok feloszlása után alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. A legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra