Befektetési alapot választana?

A befektetési lehetőségek népszerű formája a befektetési alapok által kibocsátott befektetési jegy.

A befektetési alapok tulajdonképpen a háztartások megtakarításainak, illetve a vállalatok átmenetileg a termelésbe be nem vont pénzeszközeinek összegyűjtésére és befektetésére szakosodott pénzügyi közvetítők.

A befektetési alap a befektetők közös tulajdonában lévő vagyontömeg, melyet az alapkezelő (bankok vagy biztosítók közreműködésével) hoz létre és folyamatosan kezel. Az egyes befektetők részesedését ebből a közös vagyontömegből a befektetési jegyek testesítik meg, melyeket az alapkezelő a befektetési jegyek vásárlói számára értékesít. A közös vagyontömegből egy adott napon az egy befektetési jegyre jutó hányadot az egy jegyre jutó nettó eszközérték, vagyis a befektetési jegy árfolyama mutatja meg.

A befektetési alapok legfőbb előnye, hogy a háztartások és vállalkozások megtakarításaikat az alapkezelő szakértelmének és tájékozottságának köszönhetően egyszerűbben, alacsonyabb költségek mellett, és a befektetési kockázatok megosztásával fektethetik be az értékpapír- és ingatlanpiacokon, és ezáltal az egyenként akár kisösszegű megtakarítások is bekerülnek a gazdaság vérkeringésébe.

A befektetési alap kezelőjének feladatai között szerepel az értékpapír (befektetési jegyek) kibocsátása (tőkegyűjtés), a befektetések lebonyolítása (tőkekihelyezés), illetve az alap befektetéseinek folyamatos kezelése (vagyonkezelés).

Az alapkezelő a befektetések (portfolió) összetételét - az alap jellegének megfelelő befektetési arányokat figyelembe véve - minden esetben igyekszik úgy alakítani, hogy a kockázatok kezelése mellett a befektetők a lehető legmagasabb hozamot érjék el.

Milyen típusú befektetési alapok léteznek?

A befektetési alapok megkülönböztetésének legfontosabb szempontja az alap által folytatott befektetési politika, amely azt mutatja meg, hogy az alapban összegyűjtött megtakarítások milyen típusú és kockázatú eszközökbe kerülnek befektetésre. Ennek alapján a következő fő típusokról beszélhetünk:

Alap típusa Mibe fektet?<
pénzpiaci (likviditási) bankbetétek, 1 évet (3 hónapot) meg nem haladó hátralévő futamidejű állampapírok
kötvény az alap jellegétől függően hazai és/vagy külföldi államkötvények, banki értékpapírok
részvény az alap jellegétől függően hazai és/vagy külföldi részvények
vegyes ebben részvények és kötvények egyaránt szerepelhetnek
ingatlan közvetlenül ingatlanbefektetéseket valósítanak meg, értékpapírokat kizárólag folyamatos fizetőképességük fenntartása (likviditás) céljából vásárolnak
speciális alapok pl. más befektetési alapokba fektető, alapok alapja konstrukció, indexalapok (melyek lemásolják egyes tőkepiaci indexek összetételét)

Az alapok megkülönböztethetők visszaválthatóság alapján, így beszélhetünk nyílt végű alapokról (a befektetési jegyek folyamatosan vásárolhatók, visszaválthatók) és zárt végű alapokról (a vásárlás nem folyamatos, hanem csak egy adott időszakban jegyzés útján lehetséges, visszaváltásra csak a futamidő lejártával kerülhet sor). Az alapok között továbbá léteznek garantált (tőke-, illetve hozamgaranciával) és védett alapok (tőke-, illetve hozamvédelem) is.

Ne feledjük a kockázatot!

Fontos megjegyezni, hogy a hozamok jellemzően függenek befektetések kockázatosságától, ami a befektetés értékének, a befektetési jegyek árfolyamának ingadozásában mutatkozik meg. Magasabb kockázatokhoz jellemzően magasabb elérhető hozamok párosulnak, ezért a befektetési döntés meghozatalánál mindig a két tényezőt együttesen kell figyelembe vennünk.

A befektetési alapok hozamai a bankok betéti kamataihoz hasonlóan nyilvánosak, a gazdasági sajtóban és az interneten egyaránt hozzáférhetőek.

Mielőtt befektetési alapot választunk

  • Tájékozódjunk, hogy az alap milyen eszközökbe fekteti vagyonunkat, és hogy ezen eszközök értékének alakulása milyen tényezőktől függ, hiszen a befektetési jegyek árfolyamát is áttételesen ezek fogják alakítani!
  • Az alap múltbeli teljesítménye ugyan nem jelent garanciát a jövőre nézve, azért érdemes erről is információt gyűjteni, összehasonlítani más, hasonló befektetési politikájú alapok teljesítményével!
  • Ha devizában értékesített zártvégű alapot választunk, nézzünk utána, hogy történhet-e a kifizetés forintban, és ha igen, ez milyen feltételektől függ!
  • Informálódjunk a forgalomba hozatalhoz készített és a Felügyelet által jóváhagyott tájékoztatókból, melyek a forgalmazóknál térítésmentesen átvehetők! Az alapkezelők internetes oldalain további kiegészítő és a befektetési döntést segítő információkat találhatunk.
  • A magasabb várható hozam általában magasabb kockázattal is jár, ezért mérlegeljük, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandók vállalni! Gondoljunk arra is, hogy sokszor csak hosszabb távon érhető el a kívánt hozam, a befektetési jegy árfolyama rövid távon jelentősen ingadozhat!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)