Az otthoni penész így hat a testre

Otthonunkban a sötétebb, nedvesebb helyeken szinte bárhol képződhet penész. A gombaspórák a beltéri levegőben terjedve könnyedén eljuthatnak akár a tüdőnkig is.

"A penész mindenhol ott van" - mondta el dr. Albert Rizzo, az Amerikai Tüdőtársaság főorvosa. Hozzátette, hogy a penész általában a kinti környezetben nő, de nedves környezetben a lakásunkban is megtelepedhet. Ilyenkor sötét elszíneződésként, foltként jelenik meg a falon vagy a padlón, ugyanakkor sok esetben észrevétlen marad.

A penészspórák elég aprók ahhoz, hogy belélegezve a tüdőbe is eljussanak, és bár nem mindenkiből váltanak ki reakciót, egyesek immunrendszere úgy reagál a kontaktusra, hogy a szervezet erőteljes, szénanáthaszerű tüneteket produkál. Ilyenkor a légutak eldugulnak, a szem kivörösödik, viszketni kezd, valamint a viszketés a bőrt sem kíméli.

Nedves, sötét helyeken bárhol megjelenthet a penész
Nedves, sötét helyeken bárhol megjelenthet a penész

Akár életveszélyes is lehet

A penész még azok légzőszerveit is irritálhatja, akik egyébként nem allergiásak rá, illetve nem szenvednek egyéb légzőszervi megbetegedésekben sem. Mind az allergia, mind a nagyobb mennyiségű spórának való kitettség köhögéssel és zihálással jelentkezik. Különösen érzékenyek a penész hatásaira a legyengült immunrendszerű emberek, akiknél légúti gyulladások is kialakulhatnak, illetve az egyéb fertőzésekre is hajlamosabbá válhatnak.

A rendszeres érintkezés a penésszel még egy egészséges szervezet esetében is megnövelheti az asztma kialakulásának esélyét. Ez főleg gyerekekre igaz, különösen, ha olyan környezetben élnek, ahol a penész láthatóvá is válik - ezt egy 2018-ban készült kutatás eredményei is igazolták.

Hogyan szabadulhatunk meg a penésztől?

Milyen hatással van a páratartalom a szervezetre? Részletek itt.

A probléma kezelésének egyik fontos lépése, hogy a beltéri levegő páratartalmát tartsuk 50 százalék alatt. Ha tudjuk, hogy valamelyik falban egy vízcső esetleg szivárog, akkor semmiképpen se halogassuk a javítást! A vizesblokkot tartalmazó helyiségeket szellőztessük rendszeresen, valamint takarítsuk rendszeresen és alaposan azokat a háztartási felületeket, ahol a penésznek esélye lehet megtelepedni.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)