Az illatok így hozhatnak vissza emlékeket

Akár évtizedekkel korábbi emlékek, sőt érzések is előtörhetnek belőlünk bizonyos illatok hatására. Egy friss kutatás ennek okait vizsgálta.

Talán mindenkivel előfordult már, hogy egy jellegzetes illat hatására régen elfeledettnek vélt emlékek egész sorozata tört benne felszínre. Egy parfüm eszünkbe juttathat egy évtizedek óta nem látott, régi barátot, de egy mezőn sétálva is felidézhetjük nagyszüleink virágokkal borított udvarát, ahol gyermekkorunkban sokat játszottunk. Egy korábban publikált tanulmány, melyről a Progress in Neurobiology című szaklapban számoltak be, arra kereste a választ, hogy az agyban milyen folyamatok kötik össze a szaglásunkat bizonyos emlékek felidézésével.

Érintettek mesélnek, milyen az élet szagok nélkül A szaglás elvesztése, hivatalos nevén az anozmia alapvetően ritka rendellenesség, ám a koronavírus-járvány kapcsán az elmúlt évben rengetegen megtapasztalhatták, mennyire zavaró is lehet, amikor rövidebb-hosszabb ideig egyáltalán nem érzünk illatokat. 6 nagy-britanniai, anozmiával élő osztotta meg tapasztalatait. Kattintson a részletekért!

Ezért veszélyes, ha elveszítjük a szaglásunkat

A Northwestern Egyetem tudósai megvizsgálták azokat a különféle hálózatokat, amelyek összekapcsolják elsődleges érzékszervi területeinket - a látást, a hallást, az érintést és a szaglást - a hippokampusszal, amely az érzelmek és a memória kezeléséért is felelős agyi terület. Felfedezték, hogy a hippokampusz lényegesen erősebben kapcsolódik a szagláshoz használt szenzoros rendszerhez. Ez pedig magyarázatot adhat arra, hogy a szagok miért válthatnak ki ilyen erős érzelmi reakciókat az emberekben. és miért képesek felidézni elveszettnek vélt emlékeket.

Egy illat emlékek sorát hozhatja a felszínre. Fotó: Getty Images
Egy illat emlékek sorát hozhatja a felszínre. Fotó: Getty Images

A tanulmány szerint az emberi evolúció során az úgynevezett "új agykéreg" (neocortex) fokozatos fejlődésnek indult, amely a memóriahálózatok útját is átszervezte az agyunkban. Megváltoztatta a látással, hallással és az érintéssel agyunkba jutó információk útvonalát, amelyek egy közvetítőn - az úgynevezett asszociációs kéregen - keresztül jutnak el a hippokampuszhoz. A szaglás azonban közvetlen összeköttetésben maradt ezzel az agyi területtel.

Mivel az illatoknak komoly hatása van az érzelmeinkre is, a szaglás elvesztése az életminőség jelentős romlásával jár. Bizonyos kutatások szerint a depresszió gyakoriságát is növeli, ha nem hagyatkozhatunk erre az érzékszervünkre. Ez különösen aggasztó hír a koronavírus-járvány ideje alatt, hiszen a COVID-19 egyik jól ismert tünete a szaglás tompulása vagy teljes elvesztése.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)