A járvány így hatott az áramfogyasztásra

Tavasszal a hőmérséklet és a világos órák számának emelkedésével általában csökken az ország energiaigénye. Idén március közepe óta azonban a szezonálisan várhatónál is nagyobb az áramfogyasztás csökkenése, ami egyértelműen a koronavírus-járvány hatása - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint a munkanapi csúcsterhelés január-februárban általában 6500-7000 megawatt között szokott alakulni. Márciusban 6000-6500, míg áprilisban és májusban 5700-6200 megawatt a jellemző.

áram, áramfogyasztás, otthonlét, villamos energia
áram, áramfogyasztás, otthonlét, villamos energia

Jelentős csökkenés látszik

Az albérletpiacot is elérte a koronavírus-járvány - részletek itt!

Az idei adatok szerint március első felében 6200-6500, március második felében 5700-6400, április elején pedig 5600 megawatt körül alakultak a munkanapi csúcsterhelések. A csökkenés tehát 100-300 megawattal nagyobb március közepe óta, mint ami szezonálisan várható lenne - magyarázta a Mavir.

A rendszerirányító közölte azt is, hogy számos európai országban már jelentős, akár 15 százalékot is meghaladó visszaesés tapasztalható a villamosenergia-fogyasztásban. A csökkenés mértéke és tempója nagyban függ az egyes országokban meghozott koronavírus elleni intézkedések jellegétől, valamint a gazdasági szereplők érintettségétől.

A Mavir várakozása szerint Magyarországon lassabb ütemű, inkább elhúzódó hatásra kell számítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő