A meleg miatt drágul a dinnye is

Korábban érnek be a későbbre időzített termékek is, ezért az extrém hőhullám miatt rövidebb lesz az idei dinnyeszezon, illetve drágább is lesz a népszerű gyümölcs.

A hőség miatt kevesebb dinnye terem, illetve korábban érnek be a későbbre időzített termékek. Olyan példáról is tudni, ahol hektáronként mínusz 20 tonna a hozambeli különbség az előző évekhez képest – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva az MTI.

Drágább lesz a dinnye, mert a hőség miatt kevesebb terem. Fotó: Getty Images
Drágább lesz a dinnye, mert a hőség miatt kevesebb terem. Fotó: Getty Images

A csapadékszegény, de rettentően meleg időjárás miatt az öntözőberendezések szinte szünet nélkül üzemelnek a hazai dinnyeföldeken, a termelőknek pedig az is nagy kihívást jelent, hogy megvédjék a termést az erős napsugaraktól.

Szerencsére hiánytól nem kell tartani, és valószínűleg exportra is jut a magyar dinnyéből. Ugyanakkor drágulás várható a FruitVeb beszámolója szerint. A legfőbb dinnyetermelő megyének számító Békésben kilónként 80-100 forint volt a magvas, és 115-120 forint között van a magszegény dinnye termelői ára. 

 

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)