10 tipp a banánhéj hasznosítására

A banánhéjat használhatjuk természetes légyfogóként, bőrnyugtatóként, fogfehérítőkét és még sok más módon. Íme, 10 trükk, amihez csak néhány banánhéjra van szükség.

A banán egészséges és tápláló gyümölcs - számtalan módon fel lehet használni, nem csak egyszerűen megenni. Sőt a banán héját sem kell a szemétre hajítani, mert szintén számtalan módon fel lehet használni azt is. A prevention.com össze is szedett tíz felhasználási módot.

1. Grillcsirkére bőr helyett

A grillen sütött csirke nagyon ízletes, de ha egészségesebbé akarjuk varázsolni, akkor érdemes levenni a bőrét. Így viszont a hús védtelen marad a parázs, tűz felett és könnyen kiszáradhat. Ha a csirkére teszünk egy banánhéjat, az megvédi a húst a kiszáradástól. A banánhéj úgy fog működni, minta a bőr.

2. Természetes légycsapda

Tippek tavaszi nagytakarításhoz Bár sokan gondolják, hogy a tavaszi nagytakarítás idejétmúlt dolog, a kórokozók sajnos még mindig nem mentek ki a divatból. Továbbra is jelen vannak, és egyre szaporodnak kedvenc telelőhelyükön. Tudjon meg többet, kattintson! Annak ellenére, hogy elrakjuk, letakarjuk az ételeket az apróbb vagy nagyobb, szemtelen legyek ott keringenek a konyhában. Ahhoz, hogy elkapjuk a legyeket, készíthetünk természetes alapanyagokból - banánhéjból - készült csapdát. Szükségünk lesz egy nagy joghurtos pohárra, banánhéjra, kalapácsra, szögre. A szöggel csináljunk lyukakat a joghurtos pohár aljára, tegyük bele a banánt, fordítsuk fel, és tegyük egy legyek által kedvelt helyre vagy csak egyszerűen a konyhába. A legyek az édes szagra be fognak szállni a lyukakon, de kiút már nem lesz a joghurtos pohárból.

3. Karcmentesítés a DVD-n

A CD-k, DVD-k lassan kimennek a divatból, de néhány esetben még használjuk őket. Így szembesülünk az örök problémával is, a karcokkal. Dörzsöljük át a banánhéj belső felével a CD hátulját, majd töröljük át egy puha ronggyal. Ezt követően ablaktisztítóval töröljük teljesen tisztára a lemezt. A banán viaszszerű belseje kitölti az apró karcolásokat, így a lemez nem fog megugrani a lejátszóban.

4. Szabaduljunk meg a levéltetvektől

Ha megjelennek a kártevők a kertben, jobb minél előbb kiirtani őket. Ássunk nagyjából 2,5 centiméter mély lyukat a növények alatt, majd tegyünk bele 2-3 banánhéjat. A levéltetvek és a hangyák a banán káliumtartalmát megérezve a héjon fognak lakomázni, nem a növényeken.

10 tipp a banánhéj hasznosítására.
10 tipp a banánhéj hasznosítására. Fotó: Getty Images

5. Eltünteti a tintafoltot

Ha befogja a kezünket a tinta, az bizony nehezen mosható le. Csak vízzel és szappannal szinte lehetetlenség tisztára varázsolni kezünket. De erre is jó a banánhéj - dörzsöljük be a héj belső oldalával a foltokat és nézzük, ahogyan azok eltűnnek. A magyarázat: a banán természetes olajtartalma feloldja a tintát.

6. Megnyugtatja a viszkető bogárcsípést

A jó idő közeledtével megszaporodnak a különböző bogarak, rovarok, szúnyogok. Ha vegyszermentesen szeretnénk enyhíteni ezeknek a rovaroknak a csípését, akkor dörzsöljük be a piros, gyulladt csípéseket a banánhéj belsejével. A banánban található poliszacharidok beszivárognak a bőrbe és lelohasztják a duzzanatot.

7. Olcsó fogfehérítő

Nem kell egy vagyont elkölteni az esztétikai fogászaton, hogy hófehérek legyenek a fogaink. Egyszerűen dörzsöljük be a frissen mosott fogunkat a banánhéj belső felével, mindennap, nagyjából 2 percig. A banánban található szalicilsav kíméletesen fehéríti a fogakat, hatékonyan tünteti el a szennyeződéseket, amik az elszíneződét okozzák.

8. Tüntessük el a karcolásokat a bőrcipőkről

A bőrcipőnk még mindig kiváló állapotban van, de a bőr felületén van már néhány karcolás? A banánhéj erre is jó megoldás. Finoman dörzsöljük a banánhéj belső oldalával a bőrt, majd töröljük le egy tiszta ronggyal. A banánban található kálium behatol a bőrbe és csökkenti a karcolásokat.

9. Tisztítsuk meg a szobanövényeket

A cserepes virágok, páfrányok, pozsgások, egyéb növények gyakran a por áldozatai lesznek. A banánhéj belső oldalával finoman dörzsöljük át a növények leveleit. Így nemcsak a portól, kosztól szabadítjuk meg őket, hanem tápanyagot is juttatunk nekik. Emellett egy természetes fényt is kapnak a növények levelei. Bónusz, hogy a kálium ebben az esetben is tápanyagként szolgál.

10. Távolítsunk el szilánkot fájdalommentesen

Szálkát, szilánkot könnyen eltávolíthatunk a bőrünk alól, ha alkalmazzuk ezt az apró trükköt. Tépjünk le egy kis darabkát a banán héjából, belső felével lefele tegyük a szálkára, majd tartsuk ott 30 percig. A héjban lévő enzimek beszivárognak a bőrbe és elmozdítják a szálkát a bőrfelszín felé. Az eredmény: a szálkát a bőr felszaggatása nélkül ki tudjuk szedni.

Forrás: Prevention

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra