Nem jutnak új gyógyszerekhez a magyar betegek

Az innovatív onkológiai gyógyszerek befogadási ideje az ártámogatásba Magyarországon rendkívül hosszú. Ezt még a közbeszerzések bürokratikus eljárása is tetézi, ami további hosszú hónapokig tart. Pedig a legújabb gyógyszerek alkalmazása jelentősen hozzájárulna a születéskor várható élettartam növeléséhez, amelyben Magyarország sereghajtó Európában.

Az új onkológiai gyógyszerek befogadási ideje az ártámogatásba Magyarországon rendkívül hosszú, egy nemrégiben elvégzett elemzés szerint átlagosan 3,7 év, így - a terápiás lehetőségek robbanásszerű fejlődése ellenére - sokszor éveken át változatlan marad a betegek számára elérhető terápiák köre - írja portálunkhoz eljuttatott közleményében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

A gyógyszeriparban az innováció általában azt jelenti, amikor új kémiai entitást, tehát hatóanyagot fedeznek fel, fejlesztik és hozzák gyógyszerként forgalomba. Részletek itt.

Befogadás és elérhetőség

A tavalyi évben október 27-én hirdette ki az Emberi Erőforrások Minisztere négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, innovatív gyógyszer befogadását a támogatásba. Az így elérhetővé váló új gyógyszerek több ezer embernek javíthatják jelentősen az életkilátásait. A bemutatott tervek szerint az érintettek 2017 januárjától juthattak volna hozzá az életmentő terápiákhoz, ez a dátum azonban végül nem valósult meg. 2017. február 1-től hat új készítmény vált elérhetővé, a többi kilenc gyógyszer támogatásba kerülésének várható időpontja április 1.

Így tehát nem elég, hogy éveket kell várni a döntésre, de a bejelentett új gyógyszerek többsége esetében most már akár további fél év is eltelik a rendelet kihirdetése és a között az időpont között, amire a betegek a támogatási rendszer normál menetében hozzájuthatnak a terápiához.

A legújabb gyógyszerek alkalmazása jelentősen hozzájárulna a születéskor várható élettartam növeléséhez
A legújabb gyógyszerek alkalmazása hozzájárulna a születéskor várható élettartam növeléséhez

Lesújtó hazai adatok

A késleltetett befogadások hátterében több dolog is áll. A magyar gyógyszerértékelési folyamat kifejezetten pénzügyi fókuszú, amit jelentős forráshiány súlyosbít. Valamint a végső (minisztériumi szintű) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, aminek következtében a teljes elbírálási időszak több hónapig vagy akár évig is elhúzódhat.

Pedig az innovatív terápiák, az új gyógyszerek alkalmazása jelentősen hozzájárulhatna a születéskor várható élettartam növeléséhez. Az OECD tagállamaiban és más fejlődő országokban a lakossággal súlyozott átlagos születéskor várható élettartam 2000 és 2009 között jelentősen, közel 2 évvel nőtt, és a becslések szerint ebben az innovatív gyógyszereknek volt a legnagyobb szerepe.

Ezzel szemben egy onkológiai elemzésből kiderül, hogy a 2010-ben prosztatarákban, vastagbélrákban és tüdőrákban szenvedő magyar onkológiai betegek 1, 2 és 3 éves túlélése nem változott meg jelentős mértékben a 2006-os értékekhez képest. Ennek oka, hogy a vizsgált időszakban nem történt új (originális) terápiát érintő gyógyszerbefogadás a tanulmány által vizsgált három onkológiai ajánlásban, ezáltal a betegek túlélési esélyei sem tudtak javulni.


Mindezeken túl, ha esetleg egy kezelőorvos úgy dönt, hogy betegének nincs hat hónapja várni, idén januártól további nehezítő tényezővel találja szembe magát, amikor új, innovatív gyógyszerekhez próbál hozzájutni. Az egyedi méltányossággal adható gyógyszereket ugyanis immár csak bizonyos keretösszegig finanszírozza a biztosító, az e feletti összeget az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetni. Ez a későbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene a lakosság számára biztosítani a gyógyszert.

Jelenleg is közel 50 új terápia vár arra, hogy segíthessen a magyar betegeken is többek között az onkológia, a diabétesz, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdőgyógyászati kórképek és a Hepatitis C területén. Fontos lenne a befogadási folyamat felgyorsítása és a bürokrácia csökkentése, hogy a rászoruló betegek időben megkaphassák a legmegfelelőbb kezeléseket.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait