Nők, akik 30 felett vállalnak gyereket

A könyvesboltokban számos olyan kiadványt lehet megvásárolni, amely a leendő édesanyáknak ad tanácsokat a várandóssággal kapcsolatban. Ezek jó részében az áll, hogy ha bármilyen kérdésünk van, inkább a szakirodalom ajánlásait kövessük, ne pedig az édesanyánktól várjuk a válaszokat. De valóban ez a helyes megoldás?

Egy friss kutatás szerint az állapotos nők még mindig gyakrabban fordulnak az édesanyjukhoz érzelmi támogatásért és iránymutatásért, ráadásul sokszor értékesebbnek tartják a tőlük hallottakat az orvosi ajánlásoknál, illetve a szakirodalomnál.

Szakkönyvek vagy anyai tanácsok?

A szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen az anya-lánya viszony dinamikája, amikor a lány várandós. Mélyinterjúkat készítettek a várandós nőkkel és az anyákkal, miközben 9 hónapon át végigkövették a terhességeket. Arra jutottak, hogy a legtöbb terhességgel kapcsolatos könyv, amelyek hónapról hónapra próbálják végigvezetni a nőket a várandósság szakaszain, általában azt sugallják, hogy a leendő anyukáknak csak az az orvosi ajánlásokat kellene követniük, nem pedig az édesanyjuk vagy barátaik "idejétmúlt" tanácsait. Ez a szemléletmód azonban elválaszthatja egymástól a generációkat, nem beszélve arról, hogy a könyvekben olvashatók tanácsok végesek, ami plusz stresszt, kényelmetlenséget okozhat a kismamáknak - véli Danielle Bessett szociológiaprofesszor, a kutatás vezetője.

szakkönyv, olvasás, szakirodalom, várandósság, terhesség, anyai tanács, anyák, tapasztalatcsere, anya-lánya kapcsolat
szakkönyv, olvasás, szakirodalom, várandósság, terhesség, anyai tanács, anyák, tapasztalatcsere, anya-lánya kapcsolat

A végzettségtől is függ?

Két csoportban vizsgálták a nőket. Az egyik csoportnak legalább főiskolai végzettsége volt, a másik csoportban pedig a középfokú vagy annál alacsonyabb végzettségű nők voltak. A szakemberek azt látták, hogy mindkét csoportban tettek lépéseket a nők annak érdekében, hogy egészséges legyen a terhességük. Mindkét csoportban jellemző volt, hogy az anyák hatással voltak a várandós lányaikra. Különösen a kisebbségekhez tartozó, illetve alacsonyabb iskolázottságú nőkre volt jellemző, hogy kevésbé bíztak meg az egészségyügyben dolgozó emberekben, mint az édesanyjukban.

A terhesség alatt sokat változik a test, azonban lelkileg még többet változhat a kismama. Milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár a várandósság lelkileg? A választ korábbi cikkünkben találja!

A magasabban iskolázott nőknél azt figyelték meg, hogy a táplálkozás és az elvégzendő vizsgálatok tekintetében inkább az orvosukra hallgattak. A gyerek gondozásával kapcsolatos tanácsokért, illetve érzelmi támogatásért viszont inkább az édesanyjukhoz fordultak. Utóbbi az alacsonyabb iskolázottságú nőkre is igaznak bizonyult, de ezek a nők az orvosi jellegű kérdésekben is inkább az édesanyjukhoz fordultak tanácsért - náluk az anya számított az információk legmegbízhatóbb és leghitelesebb forrásának.

A magasabban iskolázott nők között azonban gyakoribb, hogy harmincéves koruk felett vállalnak gyereket. Ezért meglehet, hogy azért hallgatnak jobban az orvosaikra bizonyos esetekben, mert sok idő telt el azóta, mióta az anyjuk gyermeknek adott életet. Emiatt aztán az ő információik, tapasztalataik kevésbé frissek. Ugyanakkor még ezek a nők is jobban támaszkodnak az édesanyjukra a testük változásaival kapcsolatos kérdésekben. Emellett az édesanyák azért is fontos információforrások, mert bizonyos családi, illetve örökletes tényezőkről is tőlük értesülhetnek a kismamák.

Forrás: sciencedaily.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció