Megdőlt egy durva tévhit a menstruációról

Noha hónapról hónapra mintegy 1,8 milliárd nőt érint a Földön, mégis számos mítosz és félreértés kering a köztudatban a menstruációról. Ezek közé tartozik, hogy kihatással lehet a kognitív képességekre.

A felvetést osztrák kutatók cáfolták meg egy január végén a Neuropsychopharmacology című folyóiratban megjelent tanulmányukban. Mint azt az IFLScience írja, a kutatócsoport a verbális és tájékozódási képességeket vizsgálta, és az eredmények szerint nem jelentkezett számottevő változás ezekben a női ciklus folyamán. Mindez arra utal, hogy a korábbi elméletekkel ellentétben a hormonszintek fluktuációja nem befolyásolja az említett kognitív képességeket.

menstruáció, menzesz, havi vérzés, fiatal nő, naptár
Tévhit, hogy a menstruáció kihatással lenne a nők kognitív képességeire. Fotó: Getty Images

Egészen pontosan korábban úgy tartották, hogy a verbális teljesítmény javul, míg a tájékozódási képesség romlik az ovulációt megelőző szakaszban és a luteális fázisban. A kutatók több kísérletet is lefolytattak ennek ellenőrzésére 18-35 év közötti, hormonális fogamzásgátlót nem szedő, cikluszavart nem tapasztaló nők bevonásával. Az egyik kísérlet során az önkénteseknek otthon kellett különböző kognitív feladatokat elvégezniük egy 80 napig tartó, két-három menstruációs ciklust felölelő időszakban. Egy másik kísérletben pedig laboratóriumi körülmények között végeztek el teszteket vagy két-három nappal az ovulációjukat megelőzően, vagy egy héttel a következő periódusok előtt. Ezen felül nyálmintát is vettek tőlük hormonszintjeik meghatározásához.

Tényleg egymáshoz idomulhat a közeli kapcsolatban álló nők menstruációs ciklusa? Mutatjuk, mit mond erről a tudomány.

Mindebből kirajzolódott, hogy a hormonális ingadozás a menstruációs ciklus alatt nincs érdemi kihatással az agyműködésre. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a verbális és térbeli tájékozódási képességek viszonylag stabilak a menstruációs ciklus során a nőknél” – olvasható a tanulmányban. A szerzők hozzáteszik azonban azt is, hogy lehetnek kivételek, hiszen a különböző nők szervezete másként reagál a menstruációra. Jelentkezhetnek számottevő kognitív változások például azoknál, akik az átlagosnál érzékenyebbek a hormonális változásokra, vagy akiknek rendszertelen a ciklusa. Éppen ezért a kutatók további vizsgálatokat tartanak indokoltnak a témában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Hazánk déli felén napos marad az idő, északabbra azonban változó vastagságú felhőzet zavarhatja időszakosan a napsütést. A délután folyamán az északnyugati, északi részekre frontális felhőzet érkezik, ott már előfordulhatnak záporok, néhol (északkeleten akár heves) zivatar is kialakulhat. Az ország délkeleti felén időnként erős, néhol viharos lesz a délnyugati szél, ezzel szemben északon, északnyugaton csak záporok, zivatarok környezetében fordulhatnak elő átmeneti erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 31 fok között alakul, az északi, északnyugati határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb az idő. Késő estére 12 és 21 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra