Ijesztő, mennyi nő nemi szervét csonkították meg

Becslések szerint több mint 35 ezer Belgiumban élő nőt és lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása – derült ki a közegészségügyi minisztérium megrendelésére készült friss tanulmányból.

Csak Belgiumban jelenleg több mint 23 ezer nő él megcsonkított nemi szervvel, és több mint 12 ezer kiskorú lányt érint ennek az emberi jogokat sértő beavatkozásnak a kockázata – állapította meg egy új tanulmány. Az ENSZ statisztikái szerint pedig világszerte összesen 200 millió nő esett már át a beavatkozáson, elsősorban Afrika északkeleti és északnyugati országaiban.

A legtöbb lányt általában 5 éves koruk körül vagy a pubertáskor előtt csonkítják meg. A gyakorlatot legtöbbször kulturális és vallási okokkal magyarázzák, valódi célja azonban az, hogy a nők szexualitását ellenőrzés alatt tartsák.

nemiszerv-csonkítás
Ijesztő, mennyi nő nemi szervét csonkították meg. fotó: Getty Images

A nyár különösen veszélyes

A nyári iskolai szünet kritikus időszak a fiatal lányok számára, akik gyakran utaznak családjukat meglátogatni olyan országokba, ahol ilyen beavatkozásokat a mai napig végeznek – emelte ki Sarah Schlitz, a nemek közötti egyenlőségért, esélyegyenlőségért és sokszínűségért felelős belga államtitkár a tanulmány megállapításai kapcsán. Sarah Schlitz és Frank Vandenbroucke közegészségért és szociális ügyekért felelős miniszter közös sajtóközleménye szerint az új tanulmány célja az volt, hogy megbecsülje a Belgiumban élő érintettek számát, és ahhoz igazítsák a belga megelőzési és irányítási rendszereket. Kiemelték, hogy számok csak becslések, amelyek a népesség-nyilvántartás adatai és a származási országokban a csonkítás előfordulási gyakorisága alapján készültek. „Ez a tanulmány végre világos képet ad arról, hogy Belgiumban milyen mértékben terjed ez a káros gyakorlat. Az eredmények megdöbbentők. Éppen ezért továbbra is támogatást kell nyújtanunk az áldozatoknak” – szögezte le Vandenbroucke.

Majdnem másfélszeresére nőtt az érintettek száma

A legutóbbi, 2016-ban készült felmérés elkészítése óta az érintett nők és lányok száma 45 százalékkal nőtt a flamand országrészben. A női nemi szervek megcsonkításának betiltásáért küzdő belga emberi jogi szervezet, a GAMS igazgatója szerint ez azzal magyarázható, hogy az utóbbi években több bevándorló érkezett olyan országokból, mint például Szomália és Guinea, ahol a nemi szervek megcsonkítása a nők 90 százalékát is érintheti. A GAMS két kampányt is indított Belgiumban: az egyikkel felhívják a figyelmet arra, hogy a fiatal lányokat nyaralásuk során a csonkítás veszélye fenyegetheti, a másikkal pedig információkat terjesztenek azokról a belgiumi gondozási központokról, ahol az áldozatok orvosi és pszichológiai segítséget kaphatnak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)