Veszélyes lehet a népszerű edzésforma

A HIIT (High Intensity Interval Training, azaz magas intenzitású interval edzés) az egyik legnépszerűbb edzésformának számít napjainkban. Ez a sport azonban nem mindig és nem mindenkinek a legjobb választás.

Először is jó, ha tudjuk, hogy a HIIT-tornák nem feltétlenül kezdőknek vagy újrakezdőknek valók. A magas intenzitású , tehát megerőltető gyakorlatokat nem mindig tudják kivitelezni azok, akik nincsenek formában. Mielőtt valaki belekezd az ilyen jellegű edzésekbe, érdemes kicsit dolgoznia az állóképességén, ellenkező esetben könnyen kiéghet. Akiknek a HIIT túl megerőltető, gyakran tapasztalnak szokatlan fáradtságot, álmosságot, hiszen az egész testre fokozott terhelést rónak.

Ezeket érdemes enni edzés előtt és után Akár kardió, akár súlyzós edzésre készül valaki, nem mindegy, hogy milyen táplálékot visz be mozgás előtt és után a szervezetébe. Kattintson !

Tény, hogy a rendszeres testmozgásnak stresszcsökkentő hatása van. Ugyanakkor olyan mozgásoknál, amelyek komolyabb fizikai megerőltetéssel járnak, a testben stresszhormonok szabadulnak fel. A hormonok egyensúlya általában helyreáll, ha agyunk érzékeli, hogy nem azért növekedett meg a szívritmusunk, mert veszélyben vagyunk és menekülünk. Ugyanakkor a stresszhormonok szintje tartósan megemelkedett maradhat, ha túlzásba visszük a HIIT-et - éppen ezért heti három alkalomnál gyakrabban nem is javasolt végezni.

A magas intenzitású interval edzés nem mindenkinek való
A magas intenzitású interval edzés nem való mindenkinek

Nő a sportsérülések száma

Egy brit kutatás szerint az utóbbi években jelentősen megnőtt azoknak a betegeknek a száma, akik CrossFit-, illetve HIIT-edzéseken szerzett sportsérülésekkel fordulnak hozzájuk. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy az sem, hogy az edzésen belül milyen mozdulatokat végzünk. Mindig tartsuk szem előtt az edzettségi szintünket, illetve az adott időpontbeli fizikai állapotunkat is. Fontos tudni azt is, hogy a magas intenzitású interval tréningek után a szervezetnek hosszabb regenerálódási időre van szüksége. Ha ezt nem vesszük figyelembe, túlzott terhelésnek tehetjük ki az izmainkat, az ízületeinket és a csontjainkat is.

A szívbetegeknek sem ideális a HIIT, ahol a maximális pulzusszám 80 százalékával kell dolgozni. Akinek rossz a szíve vagy magas a vérnyomása, annak egészségügyi szempontból nagyon fontos, hogy alacsonyabb intenzitású edzéseket válasszon.

Forrás: time.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)