Tízezer lépés naponta: csak mítosz?

Általánosan elterjedt nézet, hogy egészségünk megőrzése érdekében naponta 10 ezer lépést kell megtennünk. De vajon mennyiben igaz ez a felvetés?

Az eredet az 1964-es tokiói olimpiához köthető. Ahogy az olimpiai láz keresztülsöpört az országon, úgy lettek egyre népszerűek a lépésszámlálók. Az egyik cég egy manpo-kei nevű termékkel lépett piacra, ami annyit tesz, tízezer lépés - írta meg az Index , hozzátéve, a jól megválasztott szlogen azóta elterjedt a világban mint tudományosan bizonyított napi cél.

Számtalan tanulmány volt hivatott bizonyítani az azóta eltelt időben a tízezres szám létjogosultságát. Akadt olyan aktivitásmérő készülék is, amely szerint ezzel a napi penzummal egy hét alatt 3000 kalóriától, azaz akár fél kilogrammtól is megszabadulhatunk. Ennél azonban árnyaltabb az igazság.

Valóban 10 ezer lépést kellene megtennünk naponta?
Valóban 10 ezer lépést kellene megtennünk naponta?

Sokat nyom a latba, hogy nem minden lépés egyforma, hiszen más-más megerőltetést jelent egy ilyen mozdulat egy rövid és egy hosszú lábú embernek. Ráadásul az aktivitásmérők pontossága is megkérdőjelezhető, elvégre a csuklónkon hordjuk ezeket, nem a lábunkon.

A helyes szám tehát nem határozható meg ilyen könnyen, hiába hangzik jól a tízezer mint kerek szám. A japán egészségügyi minisztérium nap 8-10 ezer lépést javasol, a brit elhízás elleni társaság 7-10 ezret.

Már annak is számos előnyös hatása van, ha csak napi ezer lépéssel teszünk meg többet, mint idáig - részletek itt .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)