Térdfájdalom: a cipőnk okozza?

A magas sarkú cipők csinosak, de sajnos egészségtelenek is, mert komoly terhet rónak az ízületekre és könnyen tönkretehetik a térdünket. Hogyan hatnak ezek a cipők az egészségünkre, és milyen lábbelit válasszunk?

Már a kilencvenes években kimutatták, hogy a tűsarkú cipők viselése megváltoztatja a boka normál állását, így a vádli izmainak sokkal keményebben kell dolgozniuk. Ez a térdre is komolyabb terhelést ró, ami hosszú távon degeneratív változásokhoz vezethet, különösen a térdkalácsnál és a térd középső részén. Milyen cipőt viseljünk, ha gyakran fáj a térdünk?

A térdízület lazítása pár percben, nézze meg videónkat ! Kattintson! Bármekkora legyen is a sarokmagasság és –forma, semmiképpen nem ajánlott a térdfájósoknak, ugyanis még a legkisebb sarok is megterheli az ízületeket. A magassarkú viselése fokozhatja a térdfájást és felgyorsíthatja az ízület állapotának romlását, a végeredmény pedig akár krónikus ízületi gyulladás is lehet. Egy-két különleges alkalommal, maximum néhány órán keresztül azonban felvehetjük a kedvenc tűsarkút.

A cipő elől se legyen szűk, ez ugyanis összenyomhatja a lábujjakat. Bár ez inkább csak kellemetlen, mint fájdalmas, de hosszú távon nagyon káros, és több probléma forrása is lehet, a benőtt körmöktől a bütykökig.

A rugalmas talprész csökkenti a térdízületekre nehezedő nyomást, és sokkal egészségesebb, mint a kemény talpú cipők – állapította meg egy 2010-ben publikált kutatás, mely szerint az ideális cipőben ugyanolyan ruganyosan tudunk lépkedni, mint mezítláb. Ha túl merev a cipő talpa (a klumpák vagy a telitalpú szandálok ilyenek), akkor egyáltalán nincs meg a természetes talpállás, így az egész lábunk megfájdulhat. Azonban a rugalmasabb talpú cipőre való áttérés elsőre szokatlan, sőt kellemetlen lehet, ezért érdemes először egy-két órás viselés során szoktatni hozzá a lábunkat.

Térdfájdalmat okozhat a magassarkú cipő

Legyünk minél többet mezítláb! Bármennyire különleges és ízületkímélő kidolgozású egy cipő, soha nem lesz olyan egészséges a szervezetünk számára, mint az, ha mezítláb vagyunk .

Adhatunk egy próbát a talpbetéteknek is, ám csodát ne várjunk tőle! Egy néhány évvel ezelőtt publikált ausztrál kutatásból kiderült, hogy a speciálisan kiképzett talpbetétek valóban csökkentik a térdízületekre gyakorolt nyomást, így a fájdalmat is, ám az ízületi gyulladást nem akadályozzák meg és a betegség lassú progresszióját sem tudják megállítani. A szakemberek szerint a talpbetétek nem is használnak mindenkinél: csak a fiatalabb korosztályba tartozó, nem elhízott páciensek életét könnyíthetik meg igazán.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: