Személyi edző

Magyarországon még újdonságnak számító személyi edzés az Egyesült Államokból indult el az 1950-es években. Kezdetben főként modellek, filmsztárok vették igénybe ezt a szolgáltatást, mára már elérhetővé vált az átlagember számára is.

Mitől fitt a fitt?

De vajon mindenki ugyanarra gondol, ha azt a szót hallja: fittség? Valóban fittek leszünk-e a különböző reklámokban szereplő táplálék-kiegészítőktől? "Sajnos" ennél lényegesen többet kell tennünk, hogy fittnek érezhessük magunkat. A fittséghez kapcsolódó fogalmak önmagukban is nagymértékben meghatározzák mindennapos közérzetünket, egészségi állapotunkat, így a testedzés és pihenés, az egészségmegőrző táplálkozás, a káros szokások mellőzése és a rendszeres orvosi kontroll. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, hosszú távon a fittségünk megsínyli. A fittség eléréséhez, ill. megtartásához nyújt segítséget a személyi edző, aki egyénre szóló életmód-programot alakít ki, természetesen figyelembe véve a kliens adottságait, egészségi állapotát, aktuális edzettségi szintjét. A hangsúlyt a lehető legjobb közérzetre kell helyezni, hiszen mindennapjainkat ez jelentősen befolyásolja.

Edzéstervek

A rövid ismertető után vágjunk bele az edzésbe! Az első alkalommal kerül sor az edzettségi szint felmérésére különböző tesztelési módszerekkel. A tesztek során felmérjük az állóképességet, az erő nagyságát, a hajlékonyság mértékét, és rögzítjük a testalkati paramétereket (testmagasság, testtömeg, testzsír-százalék, derék-csípő-comb körtérfogat), valamint a nyugalmi pulzus alapján meghatározzuk a terheléses pulzusértékeket. Az eredmények kiértékelése után a személyi edző konkrét edzésformákat javasol, de az edzésterv kidolgozása előtt a klienssel való megbeszélés nagymértékben hozzájárul a közös edzések eredményességéhez. A személyi edző minden edzésre edzéstervet készít, azt irányítja (súlyzós edzéseknél a gyakorlatok helyes végrehajtása, állóképességi edzésnél a pulzuskontroll fontos), a hibákat korrigálja, az edzést értékeli. Az edzések hatékonyságának kimutatására fontos a fittségi tesztek időnkénti megismétlése. A tesztek grafikonon való ábrázolása szemléletesebbé teszi az eredményeket, de az eredmény természetesen mindenkinek más jelent. Valakinek a testtömeg, testzsír csökkenését, másoknak az izomtömeg növekedését vagy "csak" egész egyszerűen az egészséget.

Étrend a lelke mindennek?

Az egyénre szóló edzésterv mellett a tervezett étrendnek, illetve a tudatos táplálék kiegészítésnek egyaránt nagy szerepe van az egészség megőrzésében, a fittség fejlesztésében. Az egyénre szóló számítógépes étrendtervezésnél legelőször a táplálkozási szokásokat kell felmérni, amit lehetőség szerint össze kell egyeztetni az optimális tápanyagszükséglettel (ehhez tudnunk kell az életkort, nemet, testmagasságot, testtömeget, testzsír százalékot és az edzés jellegét, gyakoriságát, intenzitását). A táplálék-kiegészítők fogyasztása indokolt lehet különböző speciális állapotokban (terhesek, idősek, betegek), illetve az intenzíven sportolók körében. Különösen fontos a megfelelő folyadék és ásványi anyag pótlása az állóképességi edzéseknél (futás, kerékpár stb.), hiszen ekkor fokozott a verejtékezés, mellyel nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagot is veszít a szervezet.

Remélhetőleg a cikk kielégítette a témában érdeklődők kíváncsiságát. Ha az információk birtokában többen úgy döntenek, hogy többet tesznek fittségükért, jobb közérzetükért, rendszeresen sportolnak, egészségesen táplálkoznak, és véglegesen lemondanak káros szenvedélyeikről, akkor mindez már nem volt hiába. Ettől kezdve már csak a kitartásunkon fog múlni, hogy karcsúbbakká, izmosabbá, egészségesebbé váljanak.

Farkasdi Edina

személyi edző

dietetikus

Mobil: (30) 231-9945

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés