Nem kell, hogy kilógjon a nyelve!

Nem biztos, hogy az egészséges edzettség csak órákig tartó edzőtermi munkával, fárasztó futással vagy kifulladásig tartó ugrálással érhető el. Választhatunk "lájtosabb", mégis hatékony mozgásformákat is!

Harmóniában a világgal, magunkkal

Azoknak, akik mozogni vágynak, de el sem tudják magukat képzelni az edzőtermek gépein kitartóan edzeni, vagy a futásnak még a gondolatától is irtóznak (valljuk be, vannak ilyenek) először is a Távol-Kelet egyik varázslatos mozgásformáját, a tai-chit ajánlom figyelmükbe. Nem kell hozzá sem felszerelés, sem speciális öltözék, edzettség, ügyesség vagy testi erő sem, mégis, ez egy olyan mozgás, amely testnek és léleknek egyaránt jót tesz.

A egyenes testtartás, gömbölyű izomformák alakulnak ki, a görcsös izmok ellazulnak, az egyensúlyérzék erősödik. Nyugodtabb, harmonikusabb mozgás jön létre: a lassabb, átélt mozdulatsorok segítenek levetkőzni az évek során rárakódott sémákat, indulati töltéseket, amelyek az izmokba voltak kódolva.

Modern vándorbotok

Érdemes megismerkedni a nordic walkinggal is. Ezt a manapság újra divatos sporttevékenységet a finnek fejlesztettek ki az 1920-as években, majd szerte a világban elterjedt, Közép-Európában is egyre népszerűbbé válik. Egész évben lehet gyakorolni, és kiváló hatást fejt ki az izmokra, a hátra és a szívre. Ez a gyaloglás speciális változata, a sífutáshoz hasonlóan két bottal segíti a teljes test megmozgatását. Sauvakävely - a finn szó tulajdonképpen "síjárást" jelent.

Eredetileg a síelők nyári erőnléti edzésformája volt, de amióta kifejlesztettek egy speciális, vibrációcsillapító botot az optimális csuklóhurok-rendszerrel, a síjárás, vagyis a nordic walking rajongótábora egyre nő. Az egyszerű gyaloglástól a botok használata különbözteti meg, mely dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, megmozgatja a felsőtestet, miközben meghatározza az egész test tartását.

Wellness szakértők esküsznek rá, hogy ez a mozgásforma csökkenti a nyak és a váll területén a fájdalmat és az izomfeszültséget, erősíti a has-, a hát-, a kar-, a váll-, a mell- és a lábizmokat, javítja a testtartást és a test egyensúlyát. A normál pulzusértékhez képest a nordic walking során 5-17 szívveréssel magasabb érték érhető el, és a hagyományos gyalogláshoz képest a bottal való járás során az energiafogyasztás legalább egyötödével nő. Ideális sport olyanok számára is, akik nagy túlsúllyal rendelkeznek, mert az ízületek terhelése csökken.

Rengeteg előnnyel járó egyszerű gyakorlat: gyorsítja a szív- és érrendszer működését, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, növeli az oxigén felvételét, gyorsítja az emésztést, csökkenti a térd és az ízületek terhelését, a botok használatával biztonságos a gyaloglás a csúszós, egyenetlen terepen is.

Sok apró mozdulattal

A Callanetics tornát az amerikai Callan Pinckney fejlesztette ki. Gyakorlója az egész testét megmozgatja, és noha nem aerob, nem dinamikus mozgásforma, mégis hatékony zsírégető, alakformáló tréning. Lényege a lassú, lendület nélküli, szinte statikus kis mozdulatok sokszoros ismétlése, ami elősegíti a lerakódott zsírsejtek felszívódását. Javítja a testtartást, a gyakorlatok feszesebbé teszik a csípő, a hát és has mélyizmait, elősegítik a gerinc helyes tartását. A torna a mélyizmokat dolgoztatja, és a testalkaton bekövetkezett változás nem is annyira a leadott kilókban, mint inkább centikben mérhető, mivel a zsírréteg a kisebb térfogatú izmoknak adja át a helyet. Előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt, már 9-10 alkalom után látványos eredmény érhető el, nincs szükség hozzá segédeszközre, kíméli a gerincet és az ízületeket, javítja a közérzetet, enyhíti a derék- és hátfájást. Terhesek, ízületi panaszoktól szenvedők is végezhetik - természetesen szakértővel megbeszélve.

Rezgésben

Újabban egy egyszerű, de hatásos segédeszköz is divatba jött a fitness világában: a flexi-bar, amelyet leginkább egy rezgő rúdként írhatunk le. Ezt a segédeszközt használják erősítésre, zsírégetésre és az állóképesség fejlesztésére is, kortól, élethelyzettől függetlenül. A teljes felső test mélyizomzatát foglalkoztatja, eredményeképpen javul a testtartás és csökkennek a krónikus hátfájdalmak. Egyszerűnek tűnik, de valójában, főleg kezdetben nagyfokú erőkifejtést és koncentrációt igényel a mozgásba hozása (rezegtetése) és a megtartása is. Kezdők először a váll izmaival mozgatják a flexi-bart, de a tökéletes technikával mozgatva a hát mély izmai és a hasizmok lesznek foglalkoztatva vele. A rezgés az egész testen keresztül haladó egységes izomfeszülést eredményez, aktiválja azokat az izmokat, amelyeknek a feladata, hogy stabilan tartsák a gerincoszlopot. Jó hatású izületi problémák esetén, növeli az izmok erejét és állóképességét. Ellenjavallt terhesség utolsó harmadában és egyes izületi betegségek esetén.

Légzéstechnikával kombinálva

Ismerkedjünk meg Joseph Humbertus Pilates módszerével is, amely jócskán eltér a hagyományos edzésformáktól. A XIX. század végi sportember maga is többfajta betegségben szenvedett, de kitartó edzésmunkával felvette a harcot ezek ellen, annyira, hogy nemcsak meggyógyult, de kifejezetten szép testet épített magának, és harmincéves korában bokszolóként, cirkuszi előadóként és önvédelmi sportok oktatójaként dolgozott. Pilates a keleti mozgáskulturák elemeit ötvözte nyugati fiziológiai tanulmányaival. Módszerét Controllnak nevezte el. Ez olyan testrészeket is megmozgat, melyeket más edzések alkalmával csupán nagy nehézségek árán lehet erősíteni, formálni. Kíméli a gerincet, és nemtől, kortól függetlenül mindenki számára hasznos segítséget jelent.

A Pilates-torna lényegét a speciálisan felépített gyakorlat-sorozatok adják, melyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését, illetve a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítását célozzák. A légzéstechnika és az egész törzsizomzatot átmozgató mozdulatok stabilizálják a gerincet és a test minden ízületét. A módszer a tudatosabb légzés segítségével éri el azt, hogy az alsóbb izomcsoportokat is be tudja vonni a mozgásba, így elsősorban a harmonikus testtartást, testfelépítést és a jó közérzetet segíti elő. Könnyen megtanulható, jó stresszoldó, az edzettségi szinthez igazítható a gyakorlatsor, energikusabbá, fiatalosabbá és magabiztosabbá tesz, zsírt éget, feszes izmokat formál, a speciális légzéstechnika fokozza a szervezet oxigénellátását, ezzel több betegség megelőzésében segít, növeli az erőnlétet, javítja az állóképességet, fokozza a vérkeringést és serkenti az anyagcserét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső