Mennyi gyaloglással tűnik el 250 kalória?

Vajon ki vagyunk-e segítve azzal, ha egy termékre ráírják, mennyi kalóriát tartalmaz? Ha azt is ráírnák, mennyi mozgással égethető el, talán kétszer is meggondolnánk, megvegyük-e.

Az nem sokat mond nekünk, ha egy termékre ráírják, hogy 250 kalória a tápértéke. Ha azonban mellé azt is jelzik, hogy ezt a tápértéket mennyi mozgással lehet hasznosítani, az már sokkal informatívabb. Így akár úgy is dönthet a vásárló, hogy például egy cukros üdítő helyett valami mást választ. Ez derült ki egy, az Egyesült Államokban végzett kísérletből – számolt be a BBC .

Akár gyors fogyást tervezünk, akár lassabbat, a fogyás mértéke nem garantálja, hogy az elveszített kilók visszajönnek-e, hogy jobb fogyni, gyorsan vagy lassan? Ide kattintva megtudhatja! A kutatásban a tizenévesek fogyasztási szokásait mérték föl. Kiderült, hogy amikor jól láthatóan jelezték, hogy melyik üdítő tápértéke mennyi mozgással égethető el, a fiatalok kevésbé voltak hajlamosak a cukrozott üdítőket választani. Az üdítők fölé helyezett táblák közül az bizonyult a leghatékonyabbnak, amelyiken az szerepelt, hogy az üdítőben levő 250 kalóriát 8 km gyaloglással lehet hasznosítani.

Az angol közegészségügyi hatóság, a PHE (Public Health England) szerint az egyszerű, egyértelmű egészségügyi üzenetek hatékonyak. Hiába van feltüntetve minden terméken a tápérték, ezt nincs mihez viszonyítani, így nem érthető az emberek számára, hogy a szám mit fejez ki. Ha azonban egy kézzelfogható, érthető példával szemléltetik, hogy mit fejez ki a tápértéket megadó szám , az emberek meggondolják az elfogyasztását, és akár meg is változtathatják fogyasztói szokásaikat.

A kísérletben hat héten át voltak kint az üdítők mellett az élénk színű, jól látható táblák Baltimore boltjaiban. Az üzletbe lépő fiatal vásárlók azonnal észrevehették a táblákat. Négy különböző jelet használtak: ezek közül kettőn a tápértéket megadó szám jelentését adták meg úgy, hogy elmagyarázták, mennyi mozgással hasznosítható az adott mennyiségű kalória. Például az egyik tábla szerint 50 perc futással lehet lemozogni 250 kalóriát, ami egyébként 16 teáskanálnyi cukor tápértékének felel meg. Ennyit tartalmaz egy 590 ml-es szénsavas üdítő. A többi tábla a kalóriát , illetve a cukortartalmat tüntette föl önmagában, magyarázat nélkül.

Könnyebben megy a fogyás ha tudjuk mennyi kalóriát égetünk el

Hogy a jelzések hatékonyságáról információkat szerezzenek, a kutatók interjúkat készítettek azokkal a 12–18 éves fiatalokkal, akik a boltba mentek vásárolni. A megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy látta a kihelyezett táblákat. Azok közül, akik látták a jelzéseket, 59 százalék mondta, hogy megbízott a táblán látható információban, 40 százalékuk pedig ennek következtében meg is változtatta a vásárlói magatartását.

A táblák kihelyezése előtti időszakban a boltban eladott italok 98 százalékban cukrozott üdítők voltak. Hat héttel később ez az arány 89 százalékra csökkent. Az alatt az időszak alatt, amíg a táblák kint voltak, a nagy üveges szénsavas üdítők eladási aránya 54 százalékról 37 százalékra esett vissza. Azoknak a fiataloknak az aránya pedig, akik üdítő nélkül távoztak a boltból 27 százalékról 33 százalékra nőtt. A táblák hatása több héttel a jelzések leszedése után is tartott.

Szakértők szerint az ilyenfajta információs táblák igen hatékony és olcsó eszköznek bizonyulnak az elhízás elleni küzdelemben . Az elhízás korunk népbetegségének számít. Nagy-Britanniában a felnőttek egynegyede, és minden ötödik gyermek túlsúlyos.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: