A szabadidős tevékenységek elképesztő hatása

Újabb kutatás erősítette meg, hogy a heti rendszerességgel végzett szabadidős tevékenységek csökkenthetik a halálozási kockázatot az idősebb korosztálynál.

Fontos, hogy az idősebb korosztály heti rendszerességgel olyan szabadidős tevékenységeket végezzen, mint például a gyaloglás, a kocogás, az úszás vagy a teniszezés. Ezek csökkentik a halálozási kockázatot általában is, de különösen a szív- és érrendszeri, valamint a rákbetegségek esetében mutatható ki pozitív hatásuk – derült ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet tanulmányából, amelyet a JAMA Network Open című szaklapban tettek közzé.

halálozás, halálozási kockázat, szabadidős tevékenység, séta
A séta csökkentheti a halálozási kockázatot. Fotó: Getty Images

A kérdőíves reprezentatív felmérésen részt vevő személyek száma 272 550 fő volt, életkoruk 59 és 82 év között váltakozott. A kutatásban arra is rámutattak, hogy az idősebb korosztályból azoknak, akik heti rendszerességgel mozognak, 13 százalékkal nagyobb az esélyük egy rákos megbetegedés túlélésére, mint fizikálisan passzív kortársaiknak.

A rákos halálozáshoz egyébként a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a magas testtömegindex (BMI) járul hozzá legjobban – erre hívta fel a figyelmet egy új tanulmány, amelyet a The Lancet című folyóiratban tettek közzé. A kockázati tényezők évente majdnem 4,45 millió rákos halálesetért felelősek, ami a világ összes daganatos halálozásának 44,4 százalékát teszi ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: