Koronavírus: így sportolhat a gyermek

Ahogy enyhültek a járványügyi szigorítások, úgy indultak újra a pandémia miatt felfüggesztett csoportos edzések. Kérdés, mennyire kell aggódnia a szülőknek a gyerekekre leselkedő fertőzésveszély miatt.

Koronavírus: ez a gyerekek szerepe a terjedésben - részletek itt.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) májusban új irányelveket fogalmazott meg az ifjúsági sportegyesületek számára, és rangsorolta a különféle mozgásformákat az alapján, melyiknél mennyire nagy afertőzésterjedésének esélye. Így kívánta segíteni a szervezeteket abban, hogy eldönthessék, mikor indítják újra az edzéseket, meccseket - írja a webMD. A CDC egyik munkatársa, Grant Baldwin úgy fogalmazott, a legkisebb kockázatot az jelenti, ha a gyerek otthon gyakorol, míg a legveszélyesebbnek a versenyek számítanak, már amennyiben semmilyen óvintézkedést nem tesznek meg a sportolók védelme érdekében.

Sok gyerek újra jár edzeni, kérdés, mennyire fertőzésveszélyes ez.
Sok gyerek újra jár edzeni, kérdés, mennyire fertőzésveszélyes ez.

A birkózás nagyon rizikós, a golf már kevésbé

A National Federation of State High School Associations (az állami gimnáziumok nemzeti szövetsége) ugyancsak kiadott egy új, 16 oldalas jelentést a témában, amelyben a United States Olympic and Paralympic Committee (az Egyesült Államok olimpiai és paralimpiai bizottságának) sportorvosi ajánlásait alapul véve állította fel a mozgásformák veszélyességi sorrendjét.

Magas kockázatúak a következők: tánc, foci, birkózás, cheerleading, lacrosse (fiúk esetében), mert szoros kontaktusban vannak egymással a játékosok, és nem védi őket semmi a közvetlen érintkezésétől (védőfelszerelés, korlát, háló stb.). Közepes a rizikó a baseball, a lacrosse (lányok esetében), a gimnasztika, a jéghoki, a gyeplabda, a softball, a tenisz, a röplabda és a vízilabda esetében, mert olyan eszközöket alkalmaznak a sportolók, amelyeket nem tisztítanak meg minden használat után, és jellemző a szoros kontaktus (bár a védőfelszerelés viselése bizonyos védelmet nyújthat). A legkevésbé veszélyesek azok a sportok, amelyeknél a társadalmi távolságtartás maradéktalanul megvalósítható, és nem kell eszközökön se osztozni. Ilyen például az alpesi sí, a crossfutás, a golf, az úszás, a futás és a súlyemelés.

Baldwin egyébként azt tanácsolja a szülőknek, ne csak és kizárólag az alapján döntsék el, újra járjon-e a gyerek sportolni, hogy az adott mozgásforma mennyire fertőzésveszélyes. Mérlegeljék, milyen óvintézkedéseket szükséges betartani a városban, ahol laknak, hol, milyen higiénés szabályok mellett zajlanak az edzések (maszkviselés, távolságtartás, eszközök gyakoribb fertőtlenítése), és ezeket mennyire követik az edzők, gyerekek, szülők. Ezenkívül érdemes átgondolni, van-e a családban valaki, aki a fokozott kockázati csoportba tartozik (pl. 65 éven felüli vagy krónikus betegségben szenvedő), és a gyerek, ha megfertőződik az edzésen, veszélyt jelenthet rá.

A legfontosabb szabályok

Fontos tudni, hogy az új koronavírus úgy is terjedhet a tréningeken, meccseken, ha mindenki tartja magát az előírásokhoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sutba kell vágni az óvintézkedéseket: amennyire csak tudunk, figyeljünk, mert jelentősen csökkenthetjük a veszélyt - ez egyaránt felelőssége a gyerekeknek, a szülőknek és az edzőknek is. Íme, a leglényegesebb szabályok pontokba szedve:

  • A gyerekeknek nem kell maszkot viselniük sport közben, az edzők, a szülők, nézők számára azonban szükséges.
  • Jelenleg nem javasoltak azok az örömteli megmozdulások, amelyek a járvány előtt jellemzőek voltak a játékosok között egy-egy diadalittas pillanatban: a gyerekek hanyagolják a kézfogást, az ölelést stb., inkább érintsék össze a könyöküket, bokájukat.
  • Amennyire lehet, mindenki tartsa a távolságot edzés, meccs alatt. Ez ugyanúgy vonatkozik a játékosokra (még a kispadon ülőkre is), mint a szülőkre, nézőkre.
  • Ha beteg a gyerek, vagy ha COVID-pozitív személy van a környezetében, inkább maradjon otthon, ne menjen közösségbe.
  • Sport közben, amilyen gyakran csak tudják, mossák meg a kezüket a gyerekek, vagy használjanak kézfertőtlenítőt.
  • Törölközőjüket, tisztálkodószereiket, enni- és innivalójukat ne osszák meg másokkal. Sőt, ha megoldható, a saját családtagjaik vigyék haza őket, ne üljenek be csapattársak szüleinek autójába.
  • A gyerekek ne köpjenek vagy rágózzanak sportolás közben, az új koronavírus ugyanis főleg nyálcseppek útján terjed.
  • Edzés, meccs után a játékosoknak érdemes kezet mosni, vagy kézfertőtlenítőt használni, és lehetőleg még hazamenetel előtt lezuhanyozni, átöltözni. Az izzadt ruhát minél hamarabb mossa ki a szülő magas hőfokon.
  • Az edzés, meccs befejeztével nem maradhat el az összes eszköz fertőtlenítése, valamint az öltöző, zuhanyzó és a pálya (amennyiben fedett téren van) alapos takarítása sem.

Egy bárban ünnepelték a karantén végét, a nő és 15 barátja koronavírusos lett - a megdöbbentő esetről az nlc.hu oldalán olvashat bővebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció