Jógapózok, amelyekkel az irodában is kinyújtózhatsz

Hosszú távon az ülő, inaktív életmód rendkívül káros hatással bír az egészségre. Bármilyen lehetőség tehát, amellyel egy kis mozgást csempészhetünk a mindennapokba, nagyon értékes – így például a jóga is.

Mint azt korábban megírtuk, a rendszeres jógázás testi és lelki egészségünket egyaránt kiválóan szolgálja. Mi több, nagy előnye, hogy nemcsak szabadidőnkben, hanem akár a munkahelyen ülve is gyakorolhatjuk. Ehhez mutatott be a Facebookon öt remek és könnyen elsajátítható jógagyakorlatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Macska-tehén póz

Ülj le egy székre egyenes háttal, lábaiddal a földön. Belégzés közben homorítsd hátra a hátad. Nézz felfelé, a hasad told ki előre, a vállaidat húzd hátra. Ez a tehén póz, amelyet a macska követ: kilégzés közben domborítsd a gerinced. Nézz lefelé, vállaidat is döntsd előre. A kétféle testtartást öt lassú levegővétel erejéig váltogasd. A gyakorlat jelentősen enyítheti a hátfájdalmakat.

Ülő sas póz

Tedd keresztbe a széken ülve úgy a lábaidat, hogy a bal combod a jobb combodon feküdjön. Ha sikerül, a bal lábad akaszt be a jobb vádlid mögé. Hasonló módon tedd keresztbe a kezeidet is: behajlított könyékkel az egyik felkarod kerüljön a másik fölé, a két kezed pedig kulcsold össze. Ezután emeld fel a könyökeidet olyan magasra, hogy a vállad a füled mellé érjen. Tartsd ki ezt a pózt három-öt levegővételig.

Ülés felemelt kezekkel

Székeden egyenesen előrefelé nézve emeld fel oldalra a karjaidat belégzés közben magasra a plafon felé, és tartsd ki a pózt pár lélegzetvételig. Ezt követően lassan kilélegezve engedd vissza a karjaidat a tested mellé.

nyújtozó fiatal nő, home office, ülőmunka, jóga
Akár székben ülve is elvégezhetsz néhány jógagyakorlatot munka közben. Fotó: Getty Images

Törzsfordítás ülve

Ehhez a gyakorlathoz egy háttámlás, karfa nélküli székre lesz szükséged. Átülve fordulj el rajta 90 fokban jobbra, majd a törzsedet fordítsd még 90 fokkal jobbra úgy, hogy a szék támlája felé nézz arccal. Nyújtsd ki a gerinced minden belégzésnél, kilégzés során pedig fordítsd el a törzsed. Öt ki- és belégzés után ülj át a szék másik oldalára, és végezd el a gyakorlatot balra fordulva is.

Ínszalagnyújtás

Kicsit ülj előre a szék szélére, lábaidat pedig nyújtsd ki magad elé a földre. Két kezedben tartott törölközővel fogd körbe a talpad, majd egyenes háttal a csípő vonalától felfelé dőlj előre annyira, amennyire tudsz, de úgy, hogy közben a hátad és a térded is nyújtva maradjon. A törölközővel segítheted magad előrehúzni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra