A jógázás bámulatos hatása

A jóga nemcsak abban segíthet, hogy fittebbek, hajlékonyabbak és nyugodtabbak legyünk, hanem egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszhat.

A jógázás egyre népszerűbb a fiatalok és az idősek körében egyaránt. Sokan feszültségoldó vagy állóképesség-növelő hatása miatt választják ezt a mozgásformát. Ezek mellett azonban még számos előnnyel jár, ha rendszeresen jógázunk.

Csökkenti a vérnyomást

A jóga hamar megtanít minket az úgynevezett jógalégzésre, ami segít megnyugodni és befelé fókuszálni. A mély, hosszú lélegzetvételek azonban a vérnyomás csökkentéséhez is hozzájárulnak. Rendszeres jógázással már néhány hónap elteltével átlagosan ötpontos csökkenést érhetünk el a vérnyomásértékekben, ami a szív- és érrendszer egészségére is jótékonyan hat.

jóga, jógázás, testmozgás, egészség,
Számos egészségügyi előnnyel jár, ha rendszeresen jógázunk. Fotó: 123rf

Segít leküzdeni a stresszt

A stressz mindannyiunk életének része, de azt is tudjuk, hogy tartósan nem tesz jót nekünk. A stressz hatására ugyanis felgyorsul a szívverés, megemelkedik a vérnyomás és fokozódik a szervezetben a stresszhormonok termelődése. Ez a kombináció pedig összességében a szív- és érrendszer egyik legnagyobb ellensége.

Egy tanulmány szerint már egy kilencven perces jógaóra is hatékonyan csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben. A jóga ráadásul a lelket is gyógyítja - erről további részleteket itt olvashat .

Azonban míg a stressz a "küzdj vagy menekülj" fiziológiai reakciót aktiválja, a jóga épp ellenkezőleg hat ránk. Segít kialakítani a "relaxációs választ", vagyis nyugodtabban fogunk reagálni stresszhelyzet vagy erős érzelmek esetén.

Egész életmódunkra hatással lehet

Egy 2012-es felmérés szerint a jógázók több mint 80 százaléka állította, hogy kedvenc mozgásformájuk csökkenti a stresszt, és körülbelül kétharmadukat motiválta még rendszeresebb sportolásra. Tízből négy ember pedig egészségesebben is kezdett étkezni a rendszeres jógázás hatására. Ez a mozgásforma tehát összességében az életmódbeli döntések meghozatalában is segít, ami hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

Megváltoztatja az életszemléletünket

Arra irányuló kutatásokat is végeztek már, hogy a magasabb célokért dolgozó, kevésbé anyagias embereknél kisebb a szívroham, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata. A jóga segíthet ilyen "nagyobb célokat" találni, hiszen a rendszeresen jógázók nemcsak nyugodtabbá válnak, hanem idővel spirituálisabbak és nagylelkűbbek is lesznek.

Jó tanácsok kezdő jógázóknak

A legfontosabb, hogy kezdő csoportot válasszunk (különösen 65 éves kor felett), és jóga mind a négy pillérére - a testtartásra, a légzőgyakorlatokra, a mély relaxációra és a meditációra is - megfelelő hangsúlyt fektessünk. Könnyen lehet, hogy kitartó próbálkozásra lesz szükségünk a nekünk legmegfelelőbb jógaoktató és jógatípus megtalálásához, de gondoljunk arra, hogy ez épp olyan, mint az autóvásárlás. Ott sem első látásra választunk, hanem körülnézünk, kipróbáljuk a nekünk tetsző kocsikat, időt és energiát nem sajnálva - így találjuk meg végül azt, amelyik hosszú távon is a legjobban szolgálja majd igényeinket.

Forrás: health.harvard.edu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)