Hóbortos edzésfajták: ezek a veszélyek

A fitneszrajongóknak egyre több érdekes, sőt bizarr mozgásformát kínálnak az edzőtermek. Ezek jó része azonban csak múló hóbort, ráadásul - mint szakértők ki is fejtik - elég veszélyesek is lehetnek.

Igaz, hogy a rúdtánc jó egyensúlyérzéket, koordinációt és ügyességet igényel, és valóban megerőltető izommunka, Dr. Ryan Stanton lexingtoni sürgősségi orvos szerint a szokásos púpok, zúzódások, bordatörések és lábujjtörések mellett hát, boka és csuklósérülésekhez is vezethet.

"A jóga, úgy tűnik, önmagában már nem elég jó" - mondja Dr. Stanton, az Amerikai Sürgősségi Orvosok Kollégiumának szóvivője. "Manapság már fel kell tekerni a fűtést, vagy evezős deszkán kell végezni, esetleg "antigravitációs" batyuban a plafonról lógva". Amellett, hogy ezek a kevert jógák egyszerű hóbortnak tűnnek, az ilyen jógázás veszélyes is lehet. Stanton kezelt már olyanokat, akik elájultak ilyen forró jógaórák alatt, és a gyakorlatok különösen veszélyesek lehetnek a szívbetegeknek.

A gázálarcos edzés már nem csak a tűzoltóknak és a katonáknak való. Manapság már a hétköznapi sportolók is felveszik a maszkot. Stanton úgy véli, olyan ez, "mintha fojtogatnának edzés közben".

A hátrafelé futás valószínűleg a térdín-húzódást szenvedett sportolók rehabilitációs edzéseiből indult ki. Napjainkban valóságos divattá vált, versenyeket rendeznek, sőt olimpiai sportággá szeretnék nyilvánítani. Jason Karp San Diegó-i fizikoterapeuta szerint azonban az embert nem arra "tervezték", hogy hátrafelé fusson, ezért a gyakorlat az esések és a hátrafelé nézegetés miatt a nyakhúzódás kockázatával jár.

Sportsérüléseket okozhatnak az új sportőrületek

A tűsarkúban végzett edzés propagálói szerint ez a fajta mozgás javítja az egyensúlyérzéket, és formás, feszes lábat alakít ki. Neal Pire fizikoterapeuta szerint azonban amikor valaki tűsarkút visel, az Achilles-ina megrövidül, amivel eltolódik a gravitációs középpont, és plusz teher nehezedik a derékra. Nem is beszélve arról, mi történik a lábfejjel.

A "Mud, obstacle and beer" (sár, akadály és sör) nevű extrém akadályversenyek sok otthonülőt kicsaltak a kanapéról. Egy júniusi verseny azonban 38 sürgősségi ellátáshoz vezetett, és ami még rosszabb, néhány haláleset is történt már ilyen versenyeken. Dr. Stanton szerint még egy jó kondícióban lévő embernek is veszélyes lehet, nem is beszélve azokról, akik az utóbbi egy évben alig egy kilométert futottak összesen.

A gravitáció azonban mindig győz" - figyelmeztet a szakértő.

Ha sportsérülésekről beszélünk, meg kell különböztetnünk azokat a problémákat, melyeket a hosszú ideig tartó, folyamatos "túlhasználat" során alakulnak ki, illetve azokat, melyek egy-egy rossz mozdulat, esés vagy más baleset következményei. A futók állandó térdfájdalma, a teniszkönyök az első csoportba tartozik - ám olyanoknál is előfordulhatnak hasonló problémák, akik csak a busz után futnak időnként, vagy éppen életükben nem volt még teniszütő a kezükben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: