Fizikai teljesítményünk megőrzése

A nagyvárosi modern életvitel olyan negatív tényezőkkel is együtt jár, mint a környezetszennyezés, az egészségtelen táplálkozás, a pihenésre szánt idő hiánya és a megnövekedett fizikai és szellemi stressz.

E tényezők fokozott szellemi és fizikai erőfeszítésekhez vezetnek, melyek kimeríthetik a szervezet tartalékait, s ezáltal ronthatják az állóképességet, a teherbírást, azaz az életminőséget.

Megbirkózni a stresszel

Az idegrendszer - és vele az egész szervezet - teherbíró képességét meghaladják a rázúduló ingerek, gondok, így érthető, hogy a különböző neurózisok a civilizált életforma jellegzetes betegségeivé váltak. A neurózisok a legkülönfélébb belső szervi - szív- és vérkeringési, légzési, stb. - panaszokat okozhatják. Ezek hatékony gyógyításához, vagy ami még fontosabb, megelőzéséhez elengedhetetlen az életmód megváltoztatása: az egészségesebb táplálkozás, a tudatos légzés elsajátítása és a rendszeres testedzés. Ezek mind "áthangolhatják" a stressz következményeitől szenvedőt, csökkenthetik a panaszait, erősíthetik ellenálló képességét.

Egy ősi segítőszer: a ginseng

Az orvostudomány évezredek óta kutatja az olyan gyógyító és erősítő szereket, táplálék-kiegészítőket, amelyek segíthetnek a szervezet fizikai erőnlétének, teljesítőképességének megőrzésében, hozzájárulhatnak a környezet káros hatásainak csökkentéséhez. Ilyen például a ginseng, melynek gyökerét és kivonatát már évezredek óta használják Kínában és Koreában természetgyógyászati célokra.

Erőnlétet, állóképességet fokozó hatás

A ginsenggyökér aktívnak tekinthető alkotóelemeivel, a glükozidokkal vagy ginzenozidokkal történő kezeléseknek számos dokumentált hatása van. Többek között beszámoltak az időskorú személyek pszichomotorikus funkcióira gyakorolt pozitív hatásairól is. Feltételezték, hogy a ginseng javítja a fizikai állóképességet is, ezért a középkorú férfiak teherbírását vizsgálták egy ginsengkivonatot (G115), vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó készítménnyel végzett kezelés előtt és után. Tizenkilenc, középkorú, egészséges férfi vett részt a kísérletben. Megállapították, hogy a nyolchetes vizsgálat után kezelt személyek teherbírása nagyobb volt a placebóval kezelt kontrollcsoporté. A ginsenggel dúsított multivitaminnal kezelteknél a kerékpáros terhelés során mérsékeltebb szívfrekvencia növekedést, a vérben pedig alacsonyabb tejsavtartalmat mértek és náluk jóval kisebb mértékű fáradtság jelentkezett.

Meggyőző kísérletek

Egy másik - 1996-ban, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) közreműködésével végzett - vizsgálat pedig kimutatta magának a ginsengnek a jótékony hatását a vitaminok és ásványi anyagok mellett. A kisérletben résztvevő nők és férfiak megnövekedett fizikai és szellemi stressznek voltak kitéve és kimerültségi tünetekről panaszkodtak. A jelentkezett személyeket véletlenszerűen két csoportra osztották és a csoportok tagjai 12 héten át naponta egy kapszulát kaptak. Az A csoport G115 ginsengkivonatot, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó Pharmaton Vital kapszulákat, míg a B csoport vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket (multivitamin kapszulákat) kapott. Mindkét kezelés növelte az életminőség-mutatókat. A 3. és 4. vizsgálatot követően (8. és 12. hét után) azonban a Pharmaton Vitalt szedő A csoport mutatói jóval magasabbak voltak, mint a ginseng nélküli, kizárólag multivitamin készítményt szedő B csoport mutatói. A tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a G115 ginsengkivonatot, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó Pharmaton Vital kapszulák hatékonyabbnak bizonyultak a komoly fizikai és szellemi aktivitás okozta stressznek kitett személyek életminőségének javításában, mint a multivitamin kapszulák önmagukban.

Erről a témáról bővebben olvashat Vitalitás rovatunkban.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció