Felkészülés nélkül veszélyes maratont futni

Cseh kutatók a tavalyi prágai maraton résztvevőinek többségénél kimutattak valamilyen egészségügyi problémát a célba érkezés után.

Az amatőr futók gyakran megfelelő felkészülés nélkül, esetleges betegségeikről nem tudva vesznek részt maratoni távú futóversenyeken, ami károsíthatja az egészségüket - közölték a prágai IKEM orvostudományi kutatóközpont tudósai.

futás, maraton, egészség, egészségügyi hatások, felkészülés, sport, rendszeres testmozgás,
futás, maraton, egészség, egészségügyi hatások, felkészülés, sport, rendszeres testmozgás,

Nem való mindenkinek

2019 májusában a kutatók a prágai maraton 97 résztvevőjét vizsgálták meg közvetlenül a 42,2 kilométeres táv lefutása után. Egyik legfontosabb megállapításuk az volt, hogy még az aktív, lelkes, hetente többször edző amatőr futók testtömege is nagyon hasonló volt az átlagnépesség testtömegéhez.

Hogyan hat ránk, ha lefutjuk a maratont? A válaszért kattintson ide!

Számos országban a maraton nevezési feltétele az orvosi igazolás, a prágai maratonra azonban elég a nevező aláírása. Fontos azonban tudni, hogy a maratoni táv nem való mindenkinek és nem szabad minden áron megpróbálni teljesíteni - emelte ki Jan Pirk, az IKEM kardiológiai központjának vezetője, aki maga is amatőr futó.

A kutatók a vizsgált alanyok 70 százalékánál mutattak ki szív- és veseproblémát a maraton lefutását követően. Az IKEM aneszteziológiai és intenzív klinikájának vezetője, Eva Kieslichova azonban hangsúlyozta, a következmények általában időlegesek és pihenéssel elmúlnak.

Évente több mint tízezren vesznek részt a prágai maratonon. A csehek mintegy kétötöde rendszeresen jár futni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció