Ezért jobb a séta, mint az álldogálás

Az egész napos ülés nagyon egészségtelen, ez nem újdonság - ráadásul friss kutatások szerint a rendszeres sport önmagában kevés ahhoz, hogy felvegyük a harcot a káros hatásaival szemben. De akkor mit tehet az a rengeteg ember, aki irodai vagy egyéb ülőmunkát végez?

Szerencsére a megoldás nem annyira bonyolult - minden órában mozogni kell legalább néhány percet. A legjobb a séta : egy új tanulmány is bizonyította azt, ami már eddig is tudható volt: sétával jóval több kalóriát égetünk, mint álldogálással.

Ennek ellenére, ha sétálni nincs lehetőség, már az is sokat számít, ha csak felállunk , és nyújtózkodunk kicsit - ezt is kutatások igazolják. Mindez nem kerül túl sok időbe, hiszen ha egy átlagos, kilenctől ötig tartó munkanapot veszünk alapul, összesen csak durván negyedóráról beszélünk. A lényeg, hogy az üléssel töltött időszakot rendszeresen szakítsuk meg valamilyen mozgással, aktivitással - így hetente körülbelül 400 kalóriával többet égetünk el.

Ezeknek az apró, mozgással töltött időszakoknak a szerepe az egészségünk megőrzésében fontosabb, mint azt sokan gondolnák. Az American Society of Nephrology kutatása szerint azoknak, akik figyelnek arra, hogy rendszeresen felálljanak az asztaluktól, 33 százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy idejekorán elhalálozzanak.

Akik rendszeresen felállnak az asztaluktól, 33 százalékkal nagyobb eséllyel kerülhetik el a korai halált

Egy 2015-ben publikált tanulmány szerint naponta legalább két órát kell talpon (állva, futva, sétálva) tölteni ahhoz, hogy megelőzzük a szívbetegségek kialakulását és az idő előtti elhalálozást - ennek értelmében az üldögélést érdemes a lehető legtöbb alkalommal, a lehető leghosszabb időre megszakítani. Sétáljunk telefonálás közben, lift helyett lépcsőzzünk, szálljunk le a buszról vagy a villamosról egy megállóval előbb, vagy csak lépegessünk, járjunk helyben óránként pár percet, ha másra nincs lehetőség – ha ebből sikerül rendszert csinálni, évekkel hosszabbíthatjuk meg az életünket.

A céges kultúrában csak meetingként ismert megbeszélések gyakran eleve unalmasak, már csak ezért is jót tehet kissé változtatni a rutinon, és mondjuk 15-30 percet munka közben is aktív testmozgással tölteni. Amellett, hogy ezzel csökkentheti a szívbetegségek, a diabétesz vagy a magas vérnyomás kialakulásának esélye, a sétáló megbeszélés jó hatással van a kreativitásra is, ráadásul lépegetés közben senki sem alszik el, sőt a sétát gyakran alkalmazzák a tudatos jelenlét elérése érdekében is. Persze a dolog igényel némi szervezést és fontos mindenkinek kiosztani a feladatát. Tudjon meg többet, kattintson!

Forrás: iflscience.com

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: