Ezért jó, ha télen is folytatja a futást

Sportorvos szakértők szerint azok, akik télen sem hagynak fel a futással, testi és lelki előnyökre tehetnek szert. "Az egész éven át folytatott futás endorfint szabadít fel, ami hideg időben külön jót tesz" - nyilatkozta Dr. Kevin Plancher, a New York-i Plancher Ortopédiai és Sportorvosi Központ vezetője.

Az endorfin segíthet leküzdeni a szezonális affektív zavart (SAD), ami egyfajta enyhe depresszió, melyet az okoz, hogy ősszel és télen rövidebbek a nappalok - mondja Plancher. Akár szenved tőle valaki, akár nem, a kimerítő testedzés euforikus állapothoz vezethet. A futás hideg időben szabályozza a testsúlyt is, különösen az ünnepek alatt és után nagyon hasznos. A rendszeres mozgás ráadásul megelőzi a sérüléseket is akkor, ha valaki a meglévő sportolás mellett újfajta mozgásformába kezd bele.

Aki hidegben fut, annak az alábbi óvintézkedéseket kell megtennie:

- meleg, réteges öltözködés az izmok melegen tartása végett,

- öt perces laza kocogással be kell melegíteni,

- hosszabb távok előtt és után nyújtó gyakorlatokat kell végezni.

Mivel a futók gyakran észre sem veszik hidegebb időben, hogy megizzadtak, könnyebben kiszáradhatnak. Futás után, hosszabb táv esetén közben is vizet kell inni, a koffeint azonban érdemes elkerülni. "Ezen egyszerű szabályok betartásával mindenki fitt és egészséges lehet. Megfelelő gondosság mellett a téli futással csak nyerni lehet."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: